Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвантажувальні дні: інструкція з застосування

Розвантажувальні дні: інструкція з застосування
 

Час від часу наш організм потребує тотального перезавантаження. І саме зараз, коли весна, як то кажуть, «на носі» ми відчуваємо потребу в повному оновленні: і ззовні, і зсередини, тож починаємо глибше цікавитись темою розвантажувальних днів.



Розвантаження – це така-собі короткострокова дієта. І важливо, щоби ця практика увійшла в звичку, адже одноразове розвантаження чуда, звісно, не зробить. А от регулярне його проведення допоможе організму працювати злагоджено, як годинник. Правильно організовані розвантаження покращать роботу травної системи, допоможуть вивести токсини, а як бонус – дадуть можливість відкоригувати фігуру.

Оптимально – присвятити розвантаженню один день на тиждень; організму буде легше звикнути, якщо раціон періодично урізатиметься в один і той самий день.

Проте, якщо ви бажаєте отримати лише користь від проведення розвантаження, маєте дотримуватись деяких дуже важливих правил. Інакше ризикуєте «накликати» проблеми у роботі шлунково-кишкового тракту, порушення обміну речовин та інші недомагання.

Отже, почнемо з того застереження стосовно проведення розвантажувальних днів, на якому лікарі найчастіше наголошують: у жодному разі не проводьте голодні дні замість розвантажувальних, в надії, що так швидше досягнете очікуваного результату - це помилкова думка! Адже наш організм не засинає на час розвантаження, ми продовжуємо займатися домашніми справами, йдемо на роботу і т. ін.., і для усього цього нам потрібна енергія. Тому важливо знизити калорійність (енергетичну цінність) їжі, але не відмовлятися від неї взагалі. З цих же міркувань лікарі не рекомендують проводити розвантажування тільки на одному продукті (яблуках, гречці…), адже це може стати справжнім стресом для організму, який призведе до наслідків, протилежних тим, яких ми очікували від розвантаження. Продумайте свій раціон для такого дня: він має обов’язково включати білкову їжу, складні вуглеводи, овочі, фрукти. Звісно, порції зменшуємо, але збільшуємо кількість прийомів їжі, готуємо без використання жиру (краще на пару, або запікати).

Який день обрати для розвантаження? Це дуже індивідуально, і принципових рекомендацій з цього приводу немає, але важливо провести розвантажувальний день у помірній активності, заняття у спортзалі замініть прогулянкою у парку, не виснажуйте себе цього дня, аби не перетворити день здоров’я на день перевтоми, стресу і нервового зриву. Не забувайте, що в розвантажувальні дні ми забезпечуємо організм мінімальною кількістю енергії .

Загалом же, розвантажувальний день має приносити лише приємні емоції, ви маєте добре почуватися. Якщо ж вам важко даються такі дні здоров’я і краси, якщо протягом розвантажувального дня турбують головокружіння, сонливість, головні болі, дратівливість, апатія, краще відмовитись від такого способу очистки організму. Адже ці тривожні сигнали можуть свідчити про те, що ваш організм погано переносить обмеження енергетичної цінності харчування; в такому випадку розвантаження не дасть очікуваної користі, вам просто не підходить такий режим, або ж стан вашого здоров’я не дозволяє зараз проводити розвантажувальні дні.

В будь якому випадку, навіть якщо «теоретично» ви проводите розвантаження згідно усіх рекомендацій, уважно прислухайтеся до свого організму, і він підкаже, чи все ви робите правильно. Лише тоді можна розраховувати на максимальну користь та видимий результат.

Успіху вам!

Будьте здоровими!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас