Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

З якого віку дітям можна давати суші, і наскільки це безпечно?

З якого віку дітям можна давати суші, і наскільки це безпечно?
 

Суші завоювали величезну популярність по всьому світу, і ми – не виняток. Ми із задоволенням ласуємо цим японським делікатесом в кафе, ресторанах і вдома, і, звичайно ж, хочемо поділитися ним з дітьми. Але враховуючи, що в більшості своїй суші готуються з сирої риби, знайомити дитину з цією стравою потрібно дуже обережно. Про те, з якого віку дітям можна давати суші, і як зробити це безпечно, ми розповімо вам далі.

У якому віці дитину можна знайомити з суші?

Сиру рибу і морепродукти не рекомендується давати маленьким дітям – про це вам скаже будь-який дитячий лікар. Їхня незріла травна система не може впоратися з настільки новим продуктом. Тому знайомити дитину з суші рекомендується хоча б зі шкільного віку, тобто з 5-6 років. При цьому починати краще все ж зі страв з приготованою рибою або хоча б злегка обробленою термічно. Якщо ж мова йде про суші з сирої риби, дайте дитині спробувати невелику порцію страви, щоб відстежити реакцію організму на даний продукт.

Сирі молюски – найнебезпечніші з морепродуктів

Безпечність сирих морепродуктів залежить від їхнього типу. Найнебезпечнішими для незміцнілої травної системи малюка вважаються молюски, тому суші, що містять мідії або устриці, настійно не рекомендується давати дітям. Також акуратно варто знайомити дитину з японськими делікатесами з прісноводною рибою, лососем і жирними сортами риби (такими як скумбрія або макрель).

Чим небезпечний сирий лосось?

Суші з лососем є одними з найпопулярніших, але як вагітним, так і діткам з сирим лососем потрібно бути дуже обережними. Дикий лосось часто буває заражений паразитами, які помирають під час приготування риби. Тому дітям рекомендується давати суші тільки з приготованим м'ясом лосося (обсмаженим, копченим) або хоча б маринованим або солоним.

Лосось зі ставка рідко хворіє на паразити. Та все ж, зважившись приготувати суші вдома з сирого лосося, попередньо заморозьте його м'ясо протягом 4 днів. Якщо ж ви готуєте сашимі, то для дітей шматочки сирої риби, яка викладається на рис, рекомендується злегка обсмажити на розпеченому маслі або у фритюрі, або ж на кілька секунд занурити в окріп.

Підсумуємо...

Безумовно, суші – хороший спосіб познайомити дитину з новою їжею і урізноманітнити дитячий раціон. Суші з ретельно підібраних продуктів неймовірно корисні, а ще вони можуть стати смачним способом змусити дитину їсти овочі. Але, як би там не було, пам'ятайте, що суші – це не повсякденна страва і зловживати нею небажано. Вона не підходить для щоденного вживання дітьми або в якості дієтичної їжі, швидше суші можна назвати ласощами, яким час від часу варто себе порадувати.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас