Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Великодні експерименти з дітьми

Великодні експерименти з дітьми
 

Діти такі допитливі, так чому б не скористатися цим і не захопити свого маленького дослідника наукою?! Тим більше що на Великдень кожна сім'я купує і фарбує десятки яєць, а це – відмінний матеріал для «наукових» експериментів, та й малюк, захоплений своїми дослідженнями, не завадить вам у підготовці до свята.



Що для цього потрібно?

- Яйця;
- Оцет;
- Пластикові пляшки;
- Склянки;
- Ложки;
- Трубочки.

Яйце в пляшці

Візьміть порожню пляшку з широкою шийкою, як, наприклад, від молока. На горлечко покладіть яйце і покажіть дитині, що яйце не входить. І скажіть, що можете зробити так, щоб яйце опинилося всередині пляшки, при цьому, не розбиваючи його. Для демонстрації трюку в пляшку налийте гарячої води, швидко вилийте її і покладіть зверху яйце. Дуже скоро яєчко саме опиниться всередині пляшки. Чому? Гарячий пар, що залишився від води, почне остигати, створюючи розрядження повітря всередині і затягуючи яйце в пляшку. Ось і вся магія. Повторіть фокус разом з дитиною.

Плаваюче яйце

Для цього експерименту вам, окрім яєць, знадобиться ще вода, сіль, столова ложка і три склянки. Наповніть три склянки водою до половини, в кожну з яких опустіть по одному яйцю. З першою склянкою ми нічого не робимо і показуємо, що в звичайних умовах яйце має плавно опуститися на дно склянки. У другу склянку для початку додайте 3 столових ложки солі і акуратно перемішайте, потім плавно опустіть яйце – воно виявиться на поверхні води. Поясніть малюкові, чому так відбувається. У третій стакан, наповнений на половину водою, додайте 10 столових ложок солі, опустіть яйце і зверху акуратно по опуклій поверхні ложки долийте ще простої води, намагаючись, щоб вона не змішалася з солоною – в цьому випадку яйце виявиться рівно посередині склянки. Такий науковий експеримент буде особливо цікавий дітям молодшого шкільного віку.

Сире яйце або варене?

Цей експеримент ви напевно і самі чудово пам'ятаєте з дитинства. Як визначити, чи сире яйце перед вами, чи зварене круто? Звичайно ж, змусивши його крутиться – сире яйце буде повільно обертатися і швидко зупинятися, в той час як варене можна добре закрутити, і обертається воно значно довше і швидше. Чому так? Обертаючи сире яйце, його центр ваги разом з рідкою складовою починає також обертатися всередині, що призводить до постійної зміни центра ваги всередині шкаралупи, через що яйце швидко зупиняється, в той час як варене яйце обертається разом зі шкаралупою.

Яке яйце звариться швидше?

Для цього експерименту візьміть два яйця і дві миски. Наберіть в ємності трохи води і поставте на вогонь, коли вода в обох закипить, покладіть в них по одному яйцю, при цьому вогонь під першою ємністю залиште максимальним, а під другою зменшіть до мінімального, щоб підтримувалося кипіння. Засічіть 2-3 хвилини і запитайте дитину – яке яйце, на її думку, за цей час звариться сильніше? Потім, одночасно дістаньте обидва яйця і розріжте – обидва яйця будуть зварені однаково. У чому секрет? Інтенсивність вогню під ємністю не впливає на температуру кипіння – вона постійна, а ось пари, звичайно, буде більше над тією, що стоїть на максимальному вогні.

«М'яке» яєчко

Візьміть чисту банку або склянку, оцет і два яйця. На дно банки покладіть одне яйце і залийте зверху оцтом, друге – залиште поряд з банкою. Що ви побачите? Правильно – маленькі бульбашки, які піднімаються вгору з-під яйця. Залиште все як є до наступного дня, а на наступний день дістаньте яйце з банки і дайте дитині оглянути його. Під впливом оцту шкаралупа яйця стане м'якою, а те яєчко, яке лежало в стороні, залишиться таким самим. У чому секрет? Яєчна шкаралупа багата кальцієм, який вступаючи в реакцію з оцтовою кислотою, утворює діоксид вуглецю – газ, який легко випаровується. А тепер давайте проведемо зворотний експеримент – це ж яйце опустимо в звичайну неочищену воду і залишимо на ніч. Вранці яйце знову стане твердим, забравши по можливості за ніч всі відсутні мінерали з води, а вода стане більш м'якою.

Якщо цього дитині здасться мало і захочеться більше експериментів, то можна ще показати їй, як змішувати фарби і що з цього може вийти. У будь-якому разі такі експерименти можуть як викликати небувалий інтерес малюка до науки, так і просто розширити кругозір і розуміння деяких фізичних явищ навколо. А нам залишається лише побажати вам захоплюючого Великодня!

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас