Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Газова чи електрична: яка духовка краща?

Газова чи електрична: яка духовка краща?
 

Вирішивши оновити духову шафу, перед вами напевно постане цей нелегкий вибір: яку духовку вибрати – газову чи електричну? Незважаючи на те, що наші бабусі й мами користувалися тільки газом і привчили нас готувати саме на таких плитах, у кожного з цих варіантів – і у газової, і у електричної духовки – є ряд своїх переваг і недоліків. Про них ми і поговоримо сьогодні. Сподіваємося, ця стаття допоможе вам визначитися з вибором.

Переваги електричних духовок

Електричні духовки, які у нас почали набирати популярність порівняно недавно, мають ряд незаперечних переваг. Так, завдяки вбудованому нагрівального елементу і циркуляції повітря, температура в них розподіляється максимально рівномірно, чого не можна досягти в газових духовках через нагрівання відкритим вогнем.

Плюс, практично всі хороші (навіть не найдорожчі) електричні духовки можуть похвалитися мультифункціональністю – наявністю декількох режимів для приготування їжі. Температуру в електричній духовці контролювати набагато простіше, ніж в газовій. Вам лише потрібно вибрати потрібний режим, температуру і встановити таймер. Все це робить електричні духові шафи ідеальним вибором для тих, хто тільки пробує себе в кулінарії.

Неодмінно варто відзначити і те, що за електричними духовками простіше доглядати: їх стінки завдяки спеціальному покриттю набагато менше забруднюються і легко очищаються. А також для їх підключення можна не викликати майстра, якщо у вас вже передбачені комунікації для електричної духової шафи – ви зможете зробити це самостійно, чого ні в якому разі не можна робити з газовою плитою.

Недоліки електричних духовок

Першим і найважливішим недоліком електричної духовки є те, що для нагрівання вона використовує саме електрику, яка обходиться все ж дорожче за газ. Також електрична духовка довше нагрівається і остигає, через що витрата тепла виходить менш економною.

Переваги газових духовок

Головною перевагою газових плит і духовок є відносна дешевизна газу порівняно з електрикою, через що така побутова техніка все ж буде більш економною. Плюс, газ швидше нагріває повітря всередині духової шафи і швидше остигає, що також допомагає не витрачати «тепло» даремно.

Для деяких важливо і те, що ми звикли пекти саме на газу, а до електричної духовки все ж доведеться звикати.

І ще: якщо ви дбаєте про навколишнє середовище, то знайте, що газові духовки набагато екологічніші за електричні.

Недоліки газових духовок

Як згадувалося вище, газову плиту або духовку ви не зможете встановити самостійно, для цього необхідно викликати майстра. Також кожен газовий прилад в будинку необхідно реєструвати і доплачувати за нього, якщо у вас немає лічильника.

Варто відзначити і те, що в газовій духовій шафі неможливо настільки рівномірно розподілити температуру, як в електричній, через що в ній може бути складніше готувати деякі страви.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас