Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Популярні міфи про косоокість

Популярні міфи про косоокість
 

Хоч ми дивимося на світ і двома очима, та насправді кожне око самостійно працює, сприймаючи і передаючи зображення в мозок. І лише в мозку обидві картинки, отримані в результаті роботи очей, возз'єднуються в одну, даючи найбільш повну картину про навколишнє оточення. Косоокість – це захворювання, при якому порушується нормальний механізм роботи зорової системи.



На жаль, косоокість, як і плоскостопість, багато батьків не відносять до серйозних захворювань, втрачаючи дорогоцінний час, коли лікування могло б виявитися найбільш ефективним. Існує чимало способів лікування косоокості, в тому числі і хірургічний метод, дізнатися докладніше про який ви можете на сайті http://svit-zory.com.ua/. А ми поки що постараємося розвінчати найпоширеніші міфи про це захворювання.

Лікувати косоокість у дитини не варто – сама пройде

Багато молодих батьків звикли думати, що якщо дитина трохи косить до року, трьох або навіть шести років, в цьому немає нічого страшного, у міру дорослішання дитини проблема вирішиться сама собою. Звичайно, дитина може злегка косити до 3-місячного віку в силу слабкого розвитку очних м'язів, та після цього все ж краще звернутися за консультацією до офтальмолога.

Косоокість – це лише естетична проблема

Ця думка є в корені помилковою, тому що дитина, яка страждає від косоокості, не може адекватно сприймати положення предметів у просторі. Небезпека ще й у тому, що з часом око, яке косить, повністю перестає бачити, так як мозок перестає від нього сприймати сигнали, і як наслідок – розвивається функціональна сліпота (амбліопія).

«Косити» краще одним оком, ніж двома

Насправді все з точністю до навпаки. Знову-таки, коли косить одне око, з часом розвивається амбліопія, якщо ж косять обидва ока, це означає, що обидва ока поперемінно задіяні в зорі. Саме тому першим етапом лікування одностороннього косоокості завжди є переведення її в двосторонню.

Дітям до року неможливо одягти окуляри або лінзи, а значить, з лікуванням потрібно зачекати

Звичайно, на грудничкові окуляри навряд чи втримаються, та й напевно принесуть чимало дискомфорту, а ось коригувальні лінзи одягти цілком можна. Їх призначають не так часто, як дорослим людям, але якщо причиною косоокості є короткозорість або далекозорість, то лінзи відмінно впораються з цією проблемою.

Косоокість можна вилікувати одним перевіреним способом – оклюзією

При лікуванні будь-якого виду косоокості завжди застосовується комплексний підхід, тому обійтися однією лише оклюзією вам навряд чи вдасться. Так, оклюзія – заклеювання або закапування одного ока – дає можливість працювати другому оку, окуляри і лінзи коректують зір, апаратне засвічування сітківки ока підвищує гостроту зору, а різноманітні вправи та ігри дають додаткове навантаження, яке змушує очі працювати інтенсивно і синхронно. Причому, всі ці методики застосовуються також у комплексі в до- і післяопераційний період для закріплення отриманих результатів.

В будь-якому разі, займатися самолікуванням – не найкраща стратегія, якщо ви бажаєте міцного здоров'я своїй дитині. Регулярно перевіряйте зір у офтальмолога, консультуйтеся тільки з кваліфікованими лікарями, і ваш малюк скаже вам величезне «Дякую».

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас