Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати якісний посуд для готування?

Як вибрати якісний посуд для готування?
 

Який би посуд вам не був би потрібен для готування, купити його сьогодні можна без проблем. Проте, як можна не розгубитися серед усього цього величезного вибору, наданого сучасними магазинами? Які каструльки-сковорідки вам будуть потрібні постійно, а які припадатимуть пилом на далеких полицях?



Більшість каструль і сковорідок виглядають приблизно однаково і, здавалося б, їх можна вибирати просто за дизайном. Але є кілька характеристик, на які вам обов'язково варто звернути увагу, якщо ви хочете отримати за витрачені гроші дійсно хороший посуд для готування (а зараз він, погодьтеся, коштує чимало).

Зайшовши в магазин, не соромтеся. Візьміть каструлю або сковорідку в руки, перевірте товщину стінок і дна. Стукніть посудину кулаком – ви повинні почути глухий звук, а не дзвінкий. Покрутіть вподобаний предмет в руках, щоб зрозуміти, наскільки зручно вам буде готувати в ньому кожен день.

Матеріал посуду для готування

Каструлі та сковорідки повинні бути досить товстими і важкими, щоб рівномірно розподіляти тепло (щоб їжа не пригорала під час готування).

• Мідний посуд є одним з найдорожчих варіантів. Однак вона може реагувати на кислоту, тому вироби з міді варто купувати тільки у виробників, що зарекомендували себе.

• Анодований алюміній добре проводить тепло і не реагує з їжею при приготуванні;

• Чавун також добре проводить тепло, але він не дуже добре реагує на кислі соуси і може іржавіти, якщо посуд погано вимитий або неправильно зберігається. Чавунний посуд з покриттям позбавлений цих недоліків, та він все ж залишається досить важким. Крім того, чавунні каструлі і сковорідки не можна чистити абразивними засобами (дряпати).

• Посуд для готування з антипригарним покриттям – дуже популярний вибір, особливо враховуючи, що для готування в ньому потрібно набагато менше жиру. Звичайно, він не дуже довговічний, проте сучасні антипригарні каструлі і сковорідки все ж здатні прослужити вже набагато довше, ніж раніше, якщо за ними правильно доглядати.

Оптимальний варіант: Посуд з нержавіючої сталі з внутрішньою обробкою міддю або алюмінієм стане найкращим вибором у співвідношенні ціна/якість – він доступний, не вступає в реакцію з продуктами, добре проводить тепло і легко чиститься.

Зручні термостійкі ручки

Багато каструль оснащені ручками з термостійких матеріалів, які залишаються відносно холодними під час готування.

• Якщо у посуду металеві ручки, зверніть увагу на їхні кріплення – добре, якщо вони зроблені так, щоб туди не забивалася їжа і жир, які буде складно вичистити. Також ручка повинна бути прикріплена в декількох місцях, щоб вона не розхитувалася і не відпадала.

• Пластикові і дерев'яні ручки можуть похвалитися хорошою термоізоляцією, але такий посуд не призначенаий для духовки.

Оптимальний варіант: Найбільш універсальним варіантом стане посуд з металевими ручками, що мають теплоізоляційні насадки з гуми або пластику.

Щільні кришки

Кришки повинні ідеально підходити посуду, щільно закриватися і мати термостійкі ручки.

• Скляні кришки зручні тим, що ви можете постійно стежити за процесом приготування їжі, не знімаючи їх. Однак не всі скляні кришки передбачені для духовки.

Оптимальний варіант: головне, щоб кришка щільно накривала посуд, щоб волога зберігалася всередині.

Готовий набір чи окремі предмети посуду?

Багато виробників пропонують готові набори посуду, витримані в одному стилі, і які взагалі обходяться дешевше. Однак у цьому випадку, як правило, в наборі виявляються і такі предмети, якими ви не будете користуватися, а ще врахуйте, що один і той же матеріал не може ідеально підходити під всі види готування. Тому, можливо, вам буде зручніше купити декілька окремих предметів з різних матеріалів для різних цілей.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас