Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибираємо кухонний посуд за матеріалом

Вибираємо кухонний посуд за матеріалом
 

Кожна господиня в залежності від того, що вона любить готувати, і що полюбляють їсти її домочадці, знає, яке кухонне приладдя їй необхідне. Як правило, переглядаючи вітрини магазинів, ми точно знаємо, що шукаємо. Але навіть у цьому випадку асортимент кухонного посуду для готування настільки великий, що часто залишає нас в розгубленості. І найголовніше питання тут – який матеріал кухонного посуду краще? Далі ми постараємося розібратися в цьому питанні і розглянемо переваги і недоліки найпоширеніших матеріалів, з яких виготовляється кухонний посуд.

Матеріали кухонного посуду: переваги та недоліки

Нержавіюча сталь

Переваги: кухонний посуд з нержавіючої сталі не вступає в реакцію з продуктами – це означає, що ви можете готувати в ньому все, що завгодно. Також він дуже міцний, зносостійкий, добре зберігає зовнішній вигляд і досить простий в догляді (його можна мити і в посудомийній машині). А ще кухонне приладдя з даного матеріалу порівняно доступне в ціні.

Недоліки: провідність і розподілення тепла у такого посуду, як правило, гірша.

Найкращий вибір: ви можете купити дорожчий посуд з нержавіючої сталі, оброблений зсередини міддю або алюмінієм, які покращують теплопровідність. Так, такий посуд може коштувати недешево, але і прослужить він вам багато і багато років.

Мідь

Переваги: прекрасна теплопровідність, в такому посуді їжа готується дуже рівномірно.

Недоліки: мідь реагує з лужними і кислотними продуктами, через що у страв, приготованих в мідному посуді, може з'являтися металевий присмак. Також у світлих продуктів може з'являтися сірий відтінок або розводи через реакцію з міддю – це означає, що кожного разу ви з'їдатимете трохи цього металу. У цьому немає нічого страшного, якщо в мідному посуді ви готуєте час від часу, але щодня готувати в ньому продукти з вмістом кислоти або лугу краще не варто. Крім того, мідний посуд коштує недешево, та й вимагає ретельного догляду.

Найкращий вибір: пошукайте мідний посуд з внутрішньою обробкою з олова або нержавіючої сталі, такий посуд буде ідеальним: прекрасна теплопровідність, універсальність, безпечність приготовленої в ньому їжі вам забезпечені.

Алюміній

Переваги: чудово проводить тепло, легкий за вагою, доступний за ціною.

Недоліки: як і мідь, алюміній дуже сприйнятливий до лужних і кислотних продуктів. Також він легко деформується при високих температурах і дряпається, через що в довгостроковій перспективі такий посуд може стати небезпечним. Його потрібно регулярно міняти.

Найкращий вибір: посуд з анодованого алюмінію, який проходить певну обробку, після чого стає значно міцніше і практично не має недоліків звичайного алюмінію. Коштує такий посуд, звичайно, теж дорожче, але він за всіма параметрами вважається одним з найкращих. І хоч анодований алюміній нагрівається довше за інші матеріали, він чудово проводить тепло, стійкий до подряпин, дуже легкий за вагою і неймовірно міцний.

Чавун

Переваги: міцний, зносостійкий недорогий, рівномірно розподіляє температуру і чудово утримує тепло. Крім того, чавун сам по собі є антипригарним, якщо правильно оброблений.

Недоліки: чавун все ж реагує на кислотні продукти; а ще посуд з даного металу дуже важкий, довго гріється і за ним потрібен трохи більш ретельний догляд.

Кращий вибір: з чавуну краще купувати саме сковорідки. Ідеальним же варіантом стане чавунний посуд для готування, оброблений керамікою – він позбавлений недоліків чистого чавуну: не реагує з продуктами, легко чиститься і виглядає просто чудово!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас