Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому так корисно читати казки на ніч?

Чому так корисно читати казки на ніч?
 

Вечірнє читання книг перед сном – найприємніше проведення часу батьків і дітей. Ці хвилини дозволяють налагодити тісний контакт завдяки читанню і спільному переживанню подій казок. «Чому саме читання, адже можна і мультик разом подивитися?» - запитаєте ви. А тому, що під час читання також присутній зоровий контакт, який допомагає налагодити взаємини між батьками і дітьми.



На жаль, в останні роки можна відзначити значне зниження кількості батьків, які читають книги своїм дітям перед сном. Цьому сприяє різкий стрибок зростання кількості гаджетів і всіляких технологій в нашому повсякденному житті. Сам по собі розвиток технологій – це зовсім не погано, проте все це не повинно впливати на здорове спілкування і читання книг, які так необхідні для нормального і всебічного розвитку підростаючого покоління.

Читання вголос – це не просто спільний відпочинок, а скоріше – комплексний педагогічний процес, що сприяє всебічному розвитку дитини, у тому числі розвитку комунікативних навичок, логічного та образного мислення, збагаченню словникового запасу і розвитку оціночної діяльності дитини. Як же зробити читання казок на ніч найбільш ефективним?

Почнемо з вибору текстів. У дітей слухове сприйняття і розуміння набагато вище їхнього реального рівня розвитку, тому казки потрібно вибирати такі, що за змістом випереджають поточний рівень розвитку малюка. Це стимулюватиме пізнавальний процес, інтерес до вивчення навколишнього світу у дитини.

Відмінною особливістю дитячої літератури є величезна кількість яскравих і красивих картинок. Однак, як показали дослідження, велика кількість зображень не завжди добре впливає на дітей, позбавляючи їх можливості фантазувати, розвивати власну уяву. Якщо в книзі багато картинок, то краще показувати їх малюкові вже після того, як книга була прочитана.

Важливою частиною читання книг перед сном також є обговорення прочитаного. Якісна дискусія про головних героїв, ідеї і події, що відбуваються в оповіданні, навчать дитину грамотно викладати свої думки, аналізувати навколишній світ і розширить словниковий запас.

Про користь читання книг перед сном можна говорити практично нескінченно, особливо, якщо ще торкнутися психологічного фактору впливу цього процесу на розвиток дітей. Тому не лінуйтеся і не перекладайте такий приємний обов'язок, як читання казок перед сном, на гаджети, і ваша дитина скаже вам спасибі.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас