Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Відпочинок з дитиною: акліматизація та інші важливі нюанси, які потрібно врахувати

Відпочинок з дитиною: акліматизація та інші важливі нюанси, які потрібно врахувати
 

Багато з нас вже давно почали планувати свою відпустку, яку традиційно залишають саме на літо. Відпочинок з дітьми - особливий відпочинок. Те, що з вами буде малюк, вносить свої корективи у звичні плани на відпустку. Які нюанси обов’язково потрібно врахувати, вирушаючи в подорож з дитиною? Про це у нашій статті.

Куди поїхати з малечею?

Обираючи, куди поїхати з дитиною, особливо, якщо йдеться про малюка до двох років, не варто зупинятися на надто екзотичних місцях, які за кліматом кардинально відрізняється від вашого звичного, «рідного» клімату. Організм малечі має пройти акліматизацію, яка йому дається важче, ніж дорослому. Акліматизація - це своєрідний механізм, який допомагає організму дитини адаптуватися до температури та інших особливостей нового клімату. Врахуйте, що чим далі ви повезете дитину – тим довше може затягнутися цей процес. Симптоми акліматизації проявляються індивідуально, проте найпоширенішими є: млявість, порушення сну, запаморочення, порушення апетиту, нудота і блювота. Може з’явитися апатія, занепокоєння, плаксивість, дратівливість. Також часто виникають симптоми, схожі на ті, які бувають при застуді: біль у горлі, закладення носа, підвищення температури тіла.

Чим молодша дитина – тим більше часу знадобиться для акліматизації. Також період адаптації складніше переносять хворобливі малята. В середньому він триває 10-14 днів. Зазвичай, перші два дні симптоми не проявляються, адже в цей період організм лише готується до акліматизації, він отримує нові імпульси від середовища, яке його оточує.

Як пом’якшити акліматизацію?

На відпочинку намагайтеся не змінювати кардинально звичного режиму маляти: сон, прийом їжі, прогулянка, гра, денний відпочинок… Збережіть все в звичній послідовності.

Слід особливо обережно ставитись до харчування дитини, адже проблеми із кишково-шлунковим трактом, які виникають на відпочинку – досить поширене явище. Страви, які малюк їсть зазвичай – ось що варто обирати для його харчування на відпочинку, тому перед тим, як визначитись з готелем, - поцікавтесь, чи присутнє в його ресторані дитяче меню. Не варто давати малюку куштувати екзотичні фрукти чи незвичні страви із «чужих» для нього продуктів.

Якщо ж ваше дитя споживає грудне молоко – з такою ж ретельністю слідкуйте за власним харчуванням.

Їдучи на відпочинок, потурбуйтеся про воду для малюка. Найкраще запастися бутильованою водою. Навіть якщо ви поїхали в гори, де повітря дуже чисте і є нагода набрати цілющої джерельної води – дитині її краще не давати.

В перші дні відпустки, коли маленький організм лише знайомиться з новими умовами, особливостями клімату, - не бувайте на сонці надто часто, бережіть дитину від ультрафіолетових променів в «небезпечні години»: з 11.00 до 16.00. Про панамки і сонцезахисний крем, надіємось, нікому не потрібно нагадувати. Те саме стосується і перебування у воді – поступово збільшуйте час купання та ігор в морі (озері), а в перший день взагалі не варто купатися, прогуляйтеся з дитиною вздовж набережної, подихайте «новим» повітрям. Після купання у відкритій водоймі – попіклуйтеся, щоби малюк прийняв душ та відновіть захисний шар крему на його тілі.

Перед подорожжю обов’язково проконсультуйтеся зі своїм педіатром, він обов’язково дасть вам корисні поради, допоможе грамотно зібрати аптечку в дорогу для малюка (без якої – ніяк).

Вдалого вам відпочинку!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас