Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Анемія під час вагітності: як харчуватися, аби швидше подолати проблему

Анемія під час вагітності: як харчуватися, аби швидше подолати проблему
 

У вагітних жінок часто діагностують анемію, яка характеризується падінням рівня гемоглобіну, особливо поширеним такий діагноз є на останньому триместрі вагітності. Справа в тому, що в організмі вагітної збільшується об’єм крові (досягає максимуму на 29-36 тижні вагітності), а вміст еритроцитів в ній навпаки – зменшується.



Коли рівень гемоглобіну в крові знижується до 110 г/л, лікар говорить про легку форму анемії, середній рівень складності анемії діагностують при показниках 80-90 г/л, коли ж кількість гемоглобіну менше 80 г/л – анемія вважається важкою. У більшості випадків мова йде про залізодефіцитну анемію - стан, при якому в організмі не вистачає одного з основних компонентів гемоглобіну – заліза (рівень заліза сироватки крові менше 10 ммоль/л).

Симптомів анемії вагітна може і не відчувати, проте інколи вона супроводжується задишкою, запамороченням, частими непритомностями, загальною слабкістю, відчуттям «мурашок» в руках та ногах. Також досить часто анемію супроводжують випадіння волосся, ламкість нігтів, тріщини в кутиках губ, блідість шкіри із жовтуватим відтінком. При важкій анемії може розвинутися серцева недостатність з прискореним серцебиттям, набряками, зниженням артеріального тиску.

Для лікування та профілактики анемії лікарі, зазвичай, призначають препарати заліза, які рекомендують приймати протягом 4-6 місяців, починаючи з 15-го тижня вагітності.

Проте, окрім медикаментозного лікування, важливу роль у лікуванні анемії відіграє дієта. Хворі на залізодефіцитну анемію передусім повинні повноцінно харчуватися. У їхньому раціоні має бути достатньо білків, вітамінів, солей кобальту та заліза. В дієту варто вводити печінку, пророслу пшеницю, овес, гречку, гарбуз, диню, абрикоси, курагу, інжир, айву, журавлину, лимони, морську капусту, обліпиху, шпинат, шовковицю, яблука, суниці, гранати, ожину, калину, виноград, цибулю, кріп.

Найбільше заліза містить курага, сушена диня, шипшина, айва, шовковиця, шпинат. Введіть у свій раціон буряковий сік (по 30 мл перед їдою) – він сприяє утворенню еритроцитів, підвищує опірність організму. Також, добрий результат у боротьбі з анемією дає вживання соку дині, моркви, селери (можна робити мікси з цих соків), а також – соків з червоних ягід. Особливу увагу зверніть на горіхи (волоські, мигдаль) та мед. Робіть акцент на молоду зелень: листя салату, руколу, кропиву. Почніть їсти каші! Особливо корисною для вас є гречана та пшоняна крупа: з сухофруктами, гарбузом, полита обліпиховою олією – найкращий сніданок для вас.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас