Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити дитину чистити зуби?

Як навчити дитину чистити зуби?
 

Стоматологи радять починати чистити дитячі зуби з того дня, коли вони з’являться. Проте, на практиці буває по-різному: одні малюки з ентузіазмом чистять зубки, інші навідріз відмовляються, одні прислухаються до інструкцій дорослих, ретельно водять щіткою і спльовують піну, інші ж просто смакують зубну пасту і просять: «Ще!». То ж з чого має складатися щоденна гігієна ротової порожнини малюка та як його привчити ретельно чистити свої зубки?



Отже, у вашого малюка з’явився перший зубик? – За ним потрібно доглядати! Це надзвичайно важливо, адже молочні зуби – попередники постійних, вони «тримають» для них місце, якщо ж карієс з’явився на молочних зубках, імовірно, що він перейде і на корінні (може відбутися зараження майбутнього корінного зуба, який знаходиться під молочним). До того ж, якщо догляд за молочними зубами відсутній, їх не лікують - вони можуть передчасно випадати, а через відсутність зубів починається деформація зубного ряду, яка вплине на розташування постійних зубів і на прикус дитини.

Оскільки молочні зубки є більш вразливими до карієсу (їх мінералізація проходить вже після прорізування) – стає зрозумілим, чому так важливо правильно і регулярно доглядати за ними від самої їх появи. До того ж, коли дитина привчається до таких маніпуляцій з самого малечку, звикає до відчуття чистоти у роті – розуміє, що так має бути, це правильно, що дуже допоможе їй у майбутньому.

З’явились зубки (зазвичай у 6-8 місяців) – звісно, дитя ще не може самостійно їх чистити, тому це робить дорослий: після прийому їжі, використовуючи спеціальну насадку на палець з м’якими силіконовими щетинками, без зубної пасти (достатньо кип’яченої води), або ж за допомогою звичайної марлевої серветки.

Коли ж малюку вже виповниться рочок – можна знайомитись із першою зубною щіткою (вона має бути із м’якою щетиною і невеликою головкою). Поясніть дитині, як важливо доглядати за своїми зубками, можна підкреслити, що малюк тепер, так само як і дорослі (мама і тато) має свою зубну щітку, а це дуже поважно і серйозно – чистити зуби.

Спершу можна трохи допомогти малюку, показати йому, як має рухатись зубна щітка у його ротику, але будьте дуже обережні – зубна емаль у малюків делікатна, та й якщо ви випадково завдасте дитині дискомфорту, намагаючись ретельніше почистити їй зуби – це може спровокувати появу страху перед цією важливою процедурою.

Трохи пізніше, приблизно з півтора-двох років, можна підключати і зубну пасту (звісно, дитячу, відповідно віку малюка). Поясніть дитині, що ковтати її не слід, потрібно спльовувати, ви можете продемонструвати,як це робиться, коли самі чистите зуби – дитина буде вас наслідувати. До речі, багато батьків так і роблять – чистять зуби паралельно із дітьми, наочно демонструючи усі нюанси тонкої справи, а ще можна пограти у гру «Хто довше чиститиме зуби» (у випадку, якщо малюку дуже швидко набридає чищення). Молочні зуби потрібно чистити протягом 2-3 хвилин вранці та перед сном.

Перетворіть чищення зубів на веселу гру, чистьте зуби разом із малюком, підкреслюючи, як це важливо і поважно, покажіть дитині мультфільм, де персонаж доглядає за своїми зубами (такі не складно знайти в мережі), а найголовніше – привчайте дитину чистити зуби з раннього дитинства. Це допоможе уникнути небажаних проблем в майбутньому, позначиться не лише красі дитячої посмішки, а й на здоров’ї дитини загалом!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас