Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи завжди «вагітність» = «знижений імунітет»?

Чи завжди «вагітність» = «знижений імунітет»?
 

Вагітність – особливий період в житті жінки, який супроводжується яскравими чуттєвими станами піднесення і трепету. Проте, нажаль, окрім відчуття щастя та інших приємних емоцій і моментів, які пов’язані з цим періодом, у майбутньої матусі можуть виникнути і деякі недомагання зі здоров’ям. Якісь з них, наприклад, біль у попереку, печія, набряки, задишка і ін. - викликані фізіологічними змінами, але вагітна стає ще й особливо вразливою до різних інфекційних хвороб, як от ангіни, грип, поширеними є і інфекційні кон'юнктивіти при вагітності. Ці недуги інколи переслідують майбутніх мам через зниження імунітету, яке, зазвичай, відбувається під час виношування маляти.



Лікарі виділяють декілька періодів вагітності, коли жінки стають найбільше схильними до зниження імунітету.

• Перший (6-8 тижні вагітності) є потенційно небезпечним, адже організм матусі тільки починає пристосовуватися до свого нового стану, в кров викидаються біологічно активні речовини, які пригнічують роботу імунної системи.

• Другий період (20-28 тижні вагітності) – на нього припадає активний ріст плоду, відповідно, всі ресурси материнського організму використовуються - жінка стає особливо вразливою в цей час.

Серед факторів, які впливають на зниження імунітету під час вагітності, є такі, на які майбутня мама не може впливати, наприклад гормональні зміни, зміни складу крові, проте, жінки часто загострюють ситуацію «власноруч». Як це відбувається?

Ви маєте розуміти, що стреси, перевтома, відчуття страху і занепокоєння – перші «вороги» вашого імунітету, адже стан імунної системи безпосередньо залежить від стану нервової системи. Також, дуже важливий момент – забезпечення раціонального харчування з достатнім вмістом вітамінів і мінералів. Постарайтеся відкоригувати свій графік дня, додайте більше відпочинку, проте і про фізичну активність не потрібно забувати. Чудово, якщо ви почнете займатися фітнесом для вагітних (перед цим потрібно порадьтеся з лікарем). Корисна для вас процедура – загартовування: контрастний душ, обливання, або просто плавання у басейні – гарний спосіб зміцнити організм, тренуючи імунітет.

Бережіть себе і будьте здорові!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас