Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як зробити інгаляцію дитині?

Як зробити інгаляцію дитині?
 

Нажаль, нежиті та бронхіти підстерігають нас у будь-яку пору року, і, як би не було прикро, влітку теж інколи доводиться купувати спреї, таблетки, полоскати горло та робити інгаляції. І якщо для дорослого такі лікувальні маніпуляції не складають особливої складності і не приносять дискомфорту, то зробити інгаляцію малюку – місія, практично, нездійсненна. Проте, ми розуміємо, що під час інгаляції лікувальні речовини потрапляють безпосередньо на слизову оболонку дихальних шляхів, що значно пришвидшує одужання, тому й наполягаємо, аби дитина таки зробила цю процедуру.



Звісно, ви можете спробувати зробити дитині інгаляцію старим-добрим методом: над парою, з рушником, або ж використовуючи чайник, але найбільш правильне рішення, яке значно облегшить ваше життя – купити дитячий інгалятор.

Для лікування носоглотки добре підходять звичайні парові інгалятори. Ультразвукові інгалятори, що розпилюють дрібні часточки вологи, дозволяють проникати лікарським речовинам значно глибше, вони успішно використовуються для лікування не тільки носоглотки, але і нижніх дихальних шляхів. Ці моделі безшумні, що є їх великою перевагою, адже дитина може і так боятися процедури, а додатковий шум лише загострюватиме ситуацію. Ще одна перевага такого інгалятора в тому, що його можна використовувати і при підвищеній температурі тіла, тоді як парові інгаляції для дітей протипоказані вже при температурі 37 °С. Існують інгалятори, розраховані на зовсім маленьких дітей, вон

и мають спеціальну маску - це дозволяє робити процедуру навіть у лежачому положенні. Для найкращого ефекту інгаляції проводять через 1-1,5 години після їжі (також, не бажано їсти якийсь час після процедури, неможна виходити на вулицю протягом години після проведення інгаляції), тому найзручніше робити процедуру перед сном. Ретельно слідуйте інструкції до інгалятора, а також дотримуйтеся рецептури додавання ефірних масел (передозування яких може викликати протилежний ефект).

Проконсультуйтеся з лікарем, протягом якого часу можна проводити цю процедуру для вашої дитини (враховуючи вік малюка та його недугу), загалом же середній час процедури становить 3-4 хвилини (чим менша дитина, тим менше часу потрібно робити інгаляцію).

Перш ніж почати проводити процедуру дитині – перевірте як працює інгалятор на собі. Якщо дитина вже здатна зрозуміти – поясніть їй, як правильно дихати. Коли необхідний лікувальний вплив на бронхи і гортань, нехай дитина робить затримку на вдиху; якщо лікуємо носоглотку - рівномірні вдих і видих. Під час інгаляції малюк повинен бути розслаблений, якщо дитина кричить і виривається, то інгаляція не дасть потрібного результату.

Обов’язково дотримуйтесь правил гігієни, мийте всі деталі і насадки відразу по закінченню процедури, перш ніж прибрати насадки дочекайтеся повного їх висихання. Довгі з’єднувальні трубки бажано «продути» сильним потоком повітря – це допоможе вам уникнути утворення цвілі всередині деталі.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас