Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Закінчилась відпустка, почалась … депресія

Закінчилась відпустка, почалась … депресія
 

Відпустка! Ми чекали її весь рік і провели цих кілька тижнів із задоволенням. Прийшов час виходити на роботу, а замість наповнення енергією та приливу нових сил відчуваємо млявість та апатію, не можемо повноцінно працювати… Чому так трапляється? Як справитися з подібним станом?

В чому причина?

Є така думка, що ніхто не потребує відпустки так сильно, як той, хто тільки що з неї повернувся. Насправді, явище пост-відпусткової депресії є доволі поширеним, такий стан в більшій чи меншій мірі відчуває кожен, хто повертається до «буднів» після яскравих тижнів безтурботного відпочинку, наповнених емоціями та враженнями. Причиною таким відчуттям - різка зміна темпу і стилю життя: ми працюємо по 20 годин на добу, потім різко змінюємо звичний устрій, тобто йдемо у відпустку, а потім знову, так само різко, «ввалюємось» у шалений робочий темп. Виходять такі-собі емоційні американські гірки: на позитиві ми заводимо себе, відчуваємо ейфорію, але вона згасає разом із ефектом піднесення. Все це великий стрес для організму, який починає протестувати, даючи нам сигнали у вигляді головних болів, підвищеної втомлюваності, апатії, дратівливості і ін.

Як бути?

• Повертайтеся з відпустки (якщо ви їздили в інше місто чи іншу країну) хоча б за три дні до виходу на роботу, аби трохи адаптуватися до нового стилю життя, налаштуватися, увійти в звичну колію.

• Почніть перший робочий день з якогось приємного «ритуалу»: випийте кави з колегами, зробіть комплімент кожному з них, трохи потеревеньте, поділіться враженнями від відпустки, покажіть фото та веселі відео з відпочинку. Можна щось приємне запланувати і після роботи: сходити в кіно, випити коктейль в найближчому кафе - день пройде у позитивному ключі!

• Не намагайтеся з першого ж дня працювати на повну потужність, виконати всю роботу, яка накопичилась за вашої відсутності.

• Якщо день має бути складним і це вас лякає – плануйте його, обов’язково записуючи свої цілі. Але будьте чесними з собою, не треба ставити надто високих планок, бо розуміючи, як складно виконати те чи інше сплановане завдання, у вас просто опускаються руки і ви не робите узагалі нічого. Тому краще не писати в записнику: «Завершити звіт», краще написати: «Сісти за комп’ютер і відкрити звіт. Написати 5 речень». Поглянувши на таке завдання, ви зрозумієте, що виконати його цілком реально, мозок не буде протестувати. А коли вже сядете за роботу (що є половиною справи!), та ще й напишете 5 речень, то діло, швидше за все, піде далі само-собою, «по накату». В кінці дня обов’язково поставте галочки біля виконаних завдань і насолоджуйтесь відчуттям, що ви – переможець ;).

• Не загрузайте в роздумах типу: знову робота, як же було чудово на відпочинку, повертається рутина…не хочу! Відволікайтесь від цих пагубних роздумів, які принесуть вам лише розчарування. Навчіться переключатися, адже ви можете контролювати власну увагу.

• Після повернення з відпустки починайте планувати наступну! Поринайте в приємні мрії - це допоможе позбавитись від відчуття, що все подальше життя – суцільна рутина та робочі будні, в кінці вас чекає винагорода – чергова відпустка! ;)

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас