Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Втома та набряки ніг під час вагітності – як зарадити проблемі?

Втома та набряки ніг під час вагітності – як зарадити проблемі?
 

В міру того, як животик вагітної збільшується – збільшується і навантаження на ноги. Інколи, через затримку вологи в організмі, ноги починають набрякати. Особливо надокучають такі проблеми влітку, коли через спеку наші ніжки швидше втомлюються. Як можна собі зарадити?



Взуття. Оскільки із збільшенням терміну вагітності змінюється ваша осанка, пристосовуючись до нових форм тіла, - можуть з’явитися і проблеми зі спиною. Носіння взуття на високому каблуку ще більше нахиляє ваш таз і може підсилити болі в поясниці, тому від такого аксесуару зараз краще відмовитись. Оптимальна висота підбору – до 5 см, вона є корисною для вашої осанки, а ще робить вас більш стійкою (в прямому сенсі цього слова, адже під час вагітності жінка стає трохи незграбною і падіння в цей період – річ досить поширена). Можливо вам навіть доведеться придбати кілька пар нового взуття, ця порада згодиться не лише для шанувальниць підборів, адже під час вагітності розмір ноги інколи збільшується.

Масаж. Не ігноруйте цю приємну процедуру – вона вам зараз дуже допоможе! Зранку та ввечері нанесіть на свої стопи та ніжки масажну олію і зніміть масажем напругу та поверніть енергію.

Як виконувати масаж ніг?

• Зігніть ногу в коліні і покладіть її на іншу ногу, розітріть в руках трохи масажної олії.

• Затисніть ногу в долонях і декілька разів проведіть ними від зони кісточки і п’ятки до пальців, розприділяючи олію (погладьте свої ніжки).

• Однією рукою притримуйте ногу, а великим пальцем іншої проведіть від основи пальців до кісточки.

• Потім промасажуйте окремо кожен пальчик на нозі – рухайтесь від основи до кінчика.

• Обережно виверніть ступню та помасажуйте п’ятку кісточками.

• Обома руками візьміть ступню: ведіть по її центру великими пальцями, а потім розведіть їх в сторони.

• На завершення масажу повторіть погладжуючі рухи.

Часто у вагітних жінок приблизно у третьому триместрі розпухають кісточки на ногах – в такому випадку виконуйте масаж гомілки і литок: легкими постукуваннями рухайтесь від кісточки до коліна.

«Вправи» для втомлених ніжок

Найбільш корисна вправа для вас, яка не лише допоможе зняти втому, а й є гарною профілактикою варикозу – підняти ніжки вверх; ви можете оперти їх на бильце ліжка, шафу, стіну, або ж підкласти подушки. Полежіть так якийсь час. Також, добре допомагають кругові рухи стоп, ви можете виконувати їх як лежачи із піднятими ногами, так і сидячи, злегка піднявши свої ніжки. Здійснюйте не лише повороти стоп, а й «натягування» пальців на себе-від себе.

Ванночки для ніг

Чудовий спосіб розслабити змучені ноги. Приготуйте воду (кімнатної температури), розчиніть у ній кілька крапель апельсинової олії, олії грейпфруту (для розпухлих ніг), олій бергамоту.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас