Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Виводимо плями легко, або коли пральний порошок не справляється

Виводимо плями легко, або коли пральний порошок не справляється
 

Забруднилася улюблена річ, а звичні засоби для прання не справляються зі своїм завданням? Дитина знову принесла зі школи, окрім добрих оцінок, плями від чорнил? Забруднення від кетчупу і трави нагадують про вдалий пікнік? В таких випадках в хід ідуть ще бабусині рецепти, які, зазвичай, дуже ефективні. Скористайтесь нашими порадами і не спішіть викидати ще добрі речі.



Плями від іржі на шерстяній чи шовковій тканині допоможе вивести нашатирний спирт: протріть пляму тампоном, змоченим нашатирним спиртом, розведеним водою (співвідношення 1:6). Якщо ж іржаву пляму поставлено на бавовняній тканині – промийте її теплим лимонним соком.

Плями від трави також долає лимонний сік, додайте до нього трохи солі та протріть пляму, після цього висушіть на сонці (не змиваючи), після цього виперіть як звичайно. Ця порада стосується бавовняної тканини, на шовковій тканині для виведення подібних забруднень скористайтеся перекисом водню (2% розчин).

Плями від кави, чаю зіпсували вже не одну річ. Маємо для вас дещо екстремальний, але ефективний і швидкий метод боротьби з ними: натягніть забруднену ділянку поверх каструлі, прихопіть краї (наприклад гумкою). Покладіть цю «конструкцію» у тазик (можна поставити його прямо в ванну) та з висоти лийте на пляму кип’яток – пляма зникатиме на очах (для шерстяних та шовкових тканин такий спосіб не підходить).

Плями від томатного соку, кетчупу потрібно ще свіжими запрати у теплій воді з нашатирним спиртом – легко виведете забруднення. Якщо ж не вдалося цього зробити «по гарячих слідах» - протріть застарілу томатну пляму тампоном, змоченим перекисом водню, або нашатирним спиртом.

Пляму від олійної фарби виводять так: підкладають суху тканину та промокають її тампоном, змоченим скипидаром чи ефіром, засохлу пляму зволожують рослинною олією та випирають звичним способом.

Пляму від шоколаду, яка вже засохла, спробуйте випрати у наступному розчині: 10 г борного мила на 1 л води.

Плями від воску, парафіну виводять за такою схемою: спершу тупим боком ножа обережно знімають залишки воску, потім прасують місце із плямою гарячою праскою, поклавши на тканину шар паперу. Після цього виперіть річ як звичайно.

Якщо ви маєте пляму від жувальної гумки, покладіть річ у морозильну камеру на кілька хвилин для затвердіння, тупим боком ножа зішкрябайте затверділі залишки, а тканину з плямою покладіть на папір і потріть з вивороту змоченим в спирті ватним тампоном. Після цього виперіть.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас