Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Моя дитина погано вчиться - що робити?

Навчання

Шкільна успішність - це тема, яка зазвичай тримає батьків у напрузі і змушує здригається підчас кожного невдалого повороту. Якщо дитина − не перший учень у класі, це ще можна пережити, але якщо вона навчається відверто слабко, на трійки, які в будь-який момент можуть обернутися двійками, то це вже трагедія. І тоді батьки впадають у відчай, не знаходячи собі місця і страждаючи питаннями: як так сталося? Чому? Де і коли не додивилися?

І часто зриваються на дитину: ставлять у приклад навчання успішних однокласників, примушують сидіти за підручниками до глибокої ночі, карають і вводять всілякі заборони. Так і хочеться крикнути - не панікуйте! Не перетворюйте своє життя і життя дитини в домашнє пекло! Тим більше, що ситуацію можна змінити без сварок, конфліктів і потрясінь. Головне - спробувати зрозуміти дитину та запастися терпінням.

Шукаємо причину невдач

Коли ви вже вирішили допомогти сину чи доньці «підтягти» навчання, перш за все, відмовтеся від якого б не було тиску. Дитині і без того непросто: адже вона чудово усвідомлює, що не виправдовує ваші очікування, і переживає з цього приводу, навіть якщо демонструє показну байдужість або навіть презирство до шкільних справ. Більш того, низька успішність у навчанні − це ще часто й удар по впевненості дитини в собі. Особливо в початковій школі, коли навчанню вона надає найбільше значення. І якщо щось не виходить, або виходить погано, вона починає злітися на себе. А далі все наростає, як сніжний ком: самооцінка знижується, вона перестає вірити в себе і свої сили і не хоче докладати зусиль, вважаючи їх марними. А проблеми з навчанням все ростуть, і дитина розуміє, що впоратися з ними нереально. Легше сховатися, відмовитися від боротьби, зробити вигляд, що її це не цікавить.

Для того, щоб допомогти хлопчаку у відчаї або дівчинці, яка впала в депресію, вийти з такого оцепененіння, треба, перш за все, зрозуміти причину, з якої не виходить добре вчитися.

У початковій школі їх може бути п´ять:

  1. У дитини недостатньо розвинене мислення, увага і пам´ять, і їй складно засвоювати матеріал в нормальному темпі і обсязі.
    Що робити? - Знайти гарного вчителя, який зможе допомогти учневі «підтягтись», більше спілкуватися з дитиною, допомагати з домашніми завданнями (саме допомагати, а не робити їх за дитину), регулярно грати в цікаві ігри на розвиток логічного мислення та пам’яті.

  2. Дитина була добре підготовлена до школи і на перших порах їй все давалося легко, вільно, граючи. Вона не обтяжувати себе, поки в якийсь момент не втратила контроль над ситуацією, опинившись непідготовленою до сприйняття нового, більш складного матеріалу.
    Що робити? - Допоможіть дитині усвідомити, що не все в житті дається так легко, як вона звикла. Відрегулюйте її режим, а потім виділіть для уроків достатньо часу.

  3. Школа, у якій навчається дитина, працює за занадто складним для нього програмами (це може стосуватися спеціалізованих ліцеїв, не звийчайних шкіл).
    Що робити? – Шукайте іншу школу. Здоров `я, і психологічне та фізичне, дорожче за відмінне знання формул. А необхідні для майбутньої кар´єри знання дитина все одно отримає, можливо, з вашою допомогою.

  4. Амбіції батьків занадто високі: дитина повинна бути відмінником - і крапка, у крайньому випадку хорошістом.
    Що робити? - Попрацювати над собою. Спробувати зрозуміти, чому вам так важлива успішність? Як це пов´язано з вашими особистими життєвими успіхами і поразками?

  5. Дитина довгий час хворіла, багато пропустила, відстала від програми і ніяк не може надолужити згаяне.
    Що робити? - Взяти додаткові уроки та розслабитися щодо успішності. Одужає, добере згаяне - і наздожене.

«Ти обов´язково впораєшся!»

Батькам важливо розуміти, що дитина не повинна відповідати їх амбіціям і вважати себе невдахою, якщо вона погано вчиться. Важливо дати дитині зрозуміти, що любов до неї безумовна і аж ніяк не залежить від шкільних оцінок. Приймайте дитину як самостійну особистість, поки ще тендітну. Вона потребує підтримки, розуміння, заохочення та довірчих відносин. І обов´язково вселяйте в неї впевненість у власних силах. Як саме це можна робити?

«Якомога частіше повторюйте своєму школяру або школярці, що він неодмінно впорається, що у нього все вийде, - радить батькам Тетяна Беднік, психолог лінгвістичної гімназії № 1513. - І оріентіруйтеся не на результат, а на ті зусилля, які прикладає дитина. Не дається нова тема, наприклад, чи не виходить якесь завдання, але ви бачите, що вона намагається? Підтримайте її. Покажіть, що ви довіряєте їй, вірите в неї. І тоді поступово вона почне долати ті труднощі, які раніше здавалися не по плечу. А якщо дитина буде чути лише догани, не відчуваючи ніякої підтримки, то, швидше за все, інтерес до навчання буде втрачатися, а успішність − падати».

Це стосується не тільки молодших школярів, але й підлітків. У середній школі багато хто запускає навчання ще й тому, що перемикаються цілком і повністю на спілкування з однолітками. Спроба зрозуміти себе і своє місце в житті, прагнення навчитися будувати стосунки з оточуючими стають головним завданням для підлітка, все інше часто ігнорується. Про це писала ще Марія Монтессорі. І якщо у нього склалися довірчі відносини з батьками, то вони зможуть зрозуміти один одного і знайти компроміси. А батькам не буде складно переконати своє чадо в тому, що вчитися все-таки треба.

Гра фантазії - на користь справі

А ще батьки можуть зробити те, на що багато хто школи сьогодні просто не звертають уваги, - по-справжньому зацікавити дитину предметом. Усім відомо, що будь-яка шкільна наука частіше за все відірвана від життя. Вивчив тему, відповів, якщо запитають, написав контрольну - і через деякий час забув. Добре ще, якщо тема більш або менш цікава, а якщо нудна яка-небудь або занадто складна, то ще стільки неприємностей доставить!

А будь-яка тема може бути цікавою і корисною, якщо вона пов´язана з життям і дитині зрозуміло, як вона може використати отримані знання на практиці. Є школи, у яких це давно зрозуміли і викладають всі предмети саме так, а не інакше. Але тим, кому не пощастило навчатися в таких школах, можуть допомогти батьки. Куди більш захоплюючою і цікавою стане математика, якщо дитина буде залучено, наприклад, до складання і розподілу сімейного бюджету.

Вирушаючи у відпустку за кордон, домовтеся, що дитина буде головним експертом по тій країні, куди ви збираєтеся поїхати. А значить, їй необхідно заздалегідь з´ясувати, який там клімат і ландшафт, що являють собою флора і фауна, до складу якої держави входила ця країна в стародавні часи і що відбувається там зараз, яка її культура і традиції і так далі. Це вже історія з географією. Ну, а вже скільки корисних і важливих знань і навичок з біології може з вашою допомогою отримати дитина, відпочиваючи влітку на дачі! Покладіться на свою фантазію і намагайтеся використовувати будь-яку можливість, щоб показати дитині, що знання можуть і повинні бути корисними.

Кілька порад батькам першокласників

Культура поведінки в громадському транспорті - дітям.

Обговорення казок із дітьми

Пора до школи. Готові?



Олена Лосевська, mosparents.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як організувати дистанційне навчання під час карантину?

Вже більше року увесь світ живе у новій карантинній реальності. Для більшості батьків дистанційне навчання вдома стало справжнім викликом, адже потрібно не тільки по-новому організувати свою роботу і домашні справи, а й допомогти дітям продовжувати навчальний процес без втрати якості.

Чому робочі зошити для школярів варті того, щоб на них витрачатися

У наш час робочі зошити для школярів стають практично невід'ємною частиною навчання. Але батьки досі ставляться до них по-різному, тому у них часто виникає питання про те, чи варто витрачатися на друковані робочі зошити для дітвори. Давайте спробуємо розібратися...

Снорклінг з дітьми: важливі правила безпеки

Якщо ви захоплюєтеся снорклінгом, то напевно захочете познайомити і малечу з цим дуже цікавим хобі. Чадо неодмінно буде в захваті від пірнання і розглядання живописного підводного світу. Але ви, як батьки, повинні подбати про те, щоб правильно його підготувати і навчити, щоб нове захоплення було безпечним для дитини.

Чому вина мами (тата) – це серйозна проблема, і як перестати займатися самобичуванням

Зараз, коли дітлахи вже не перший місяць на карантині, багато хто з них порядком розслабився. Звичайно, ви все ще можете побачити батьків, які активно вчать домашку зі своєю дітворою, проводять розвиваючі заняття, постійно гуляють... Але це вдається далеко не всім. Адже при сучасній ситуації в країні ми постійно перебуваємо в режимі виживання, і на корисні і красиві сніданки або розвиваючі уроки часу часто не залишається.