Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитяче ортопедичне взуття: чим воно відрізняється від звичайного взуття?

Дитяче ортопедичне взуття: чим воно відрізняється від звичайного взуття?
 

Тема ортопедичного взуття, профілактики та лікування плоскостопості, актуальна в багатьох сім'ях. Лікарі рекомендують виконувати спеціальні лікувальні вправи, частіше дозволяти бігати діткам босоніж по нерівних поверхнях, а ще – обзавестися ортопедичним взуттям.

Як формується стопа?

Насправді, всі ми народжуємося плоскостопими, але в міру того, як дитина росте, розвивається, набирає вагу, навантаження на стопу збільшується, м`язи тренуються – формується звід стопи, який виконує роль амортизатора. Якщо ж цей «амортизатор» відсутній, тобто стопа залишається плоскою – збільшується навантаження на суглоби.

Батьки повинні знати, що стопа формується приблизно до 12 років, тобто, якщо у дитини діагностували плоскостопість, все ще можна виправити за допомогою спеціальних вправ, носіння ортопедичного взуття та інших профілактичних і лікувальних заходів (наприклад, використання ортопедичних килимків, встановлення шведської стінки в дитячій і т. д.).
 

Що ж це таке – ортопедичне взуття?

Ортопедичне взуття - це взуття, при ходінні в якому стопа приймає правильне положення, ходіння в такому взутті стимулює правильний розвиток і формування зводу стопи. Сучасні лікарі рекомендують купувати ортопедичне взуття всім діткам (для профілактики проблеми плоскостопості) в дошкільному віці – до 6-7 років.

Особливості ортопедичного взуття:

• У ортопедичного взуття є спеціальна устілка з супінатором (невеликою височиною, яка розташована біля краю внутрішньої сторони устілки – вона піднімає звід стопи, фіксує ніжку в потрібному положенні).

• У справжнього ортопедичного взуття задня частина (задник) охоплює щиколотку, не даючи їй «з'їжджати» у бік.

• Як правило, носок в ортопедичного взуття досить широкий, що дозволяє всім пальчикам рухатися вільно, перебуваючи в такому взутті.

• Ще одна особливість ортопедичного взуття полягає в тому, що воно має товсту підошву. А ще – зручний, невисокий каблучок, який забезпечує правильне положення стопи при ходьбі.

• Якісне ортопедичне взуття для дітей завжди буде виготовлене тільки з натуральних матеріалів.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас