Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чистимо, освіжаємо і доглядаємо за матрацом правильно! (частина 1)

Чистимо, освіжаємо і доглядаємо за матрацом правильно! (частина 1)
 

Хочете знати цікавий факт? Людина в середньому з потом втрачає близько 200-250 мл рідини щоночі. Враховуючи цей факт і те, що лежачи в ліжку, ми проводимо близько третини свого життя, ви повинні розуміти, як важливо регулярно чистити і провітрювати матрац, а також правильно за ним доглядати.



Проблема в тому, що почистити і випрати матрац не так вже й просто – як правило, на його чохлі немає змійки, щоб зняти чохол і кинути його в прання. Тому, зазвичай, знімаючи постільну білизну і бачачи матрац, ми закриваємо очі і заново застилаємо постіль.

На матраці можуть бути плями, бруд, пил, в ньому - кліщі, тому є безліч причин чистити його регулярно. І те, що ви лягаєте чистою шкірою на такий матрац, відділяючись від його поверхні тільки простирадлом – не остання з них.

Пилососимо матрац

Пилососити матрац необхідно, оскільки саме таким чином ви зможете очистити його від пилу, омертвілої шкіри та іншого дрібного сміття, яке з часом збирається на поверхні матраца. Пилососьте матрац раз на три місяці – кожен раз, коли перевертаєте його. При цьому щітка пилососа обов'язково повинна бути ретельно вичищена – ви ж не хочете, щоб на матрац потрапило сміття з найбрудніших куточків вашого будинку. Якщо є можливість, пилососьте не тільки матрац, але і основу ліжка.

Освіжаємо матрац

Так, після чищення пилососом матрацик виглядатиме набагато краще. Але враховуючи весь той піт, пил та інші забруднення, у вашого матраца може з'явитися свій власний, унікальний аромат. Щоб позбутися його, просто насипте харчової соди на поверхню матраца, залиште на 30 хвилин, потім пропилососьте. Харчова сода є натуральним освіжувачем, тому ефективно бореться з самими різними запахами. Якщо вам подобаються ефірні олії, ви можете додати до розсипаної соди 5 крапель улюбленої олії, аромат якої залишиться ще на кілька ночей.

Очищаємо матрац від плям

Перше, і найважливіше правило – намагайтеся видаляти плями з поверхні матраца якнайшвидше. Плями від рідин відразу ж необхідно промокнути прохолодною вологою ганчіркою, потім досушити – сухою. Витираючи матрац, здійснюйте надавлюючі рухи, а не кругові, щоб не втерти пляму ще глибше. І пам'ятайте, від людських рідин (піт, кров, сеча і т.д.) допомагає тільки холодна вода.

Також ефективно видаляє такі плями розчин з солі, харчової соди і води. Приготуйте пасту з цих інгредієнтів, увітріть в забруднену поверхню, вичистіть щіткою через півгодини. Потім промокніть залишки холодною вологою ганчіркою і залиште сохнути. Якщо і це не допомогло, спробуйте використовувати розчин з перекису водню і миючого засобу для посуду у співвідношенні 2:1. Нанесіть засіб на поверхню плями, акуратно потріть щіткою і витріть через 5 хвилин холодною вологою ганчіркою.

Який би засіб для чищення матраца ви не вибрали, пам'ятайте, що важливо використовувати якомога менше рідини і ретельно сушити матрац перед подальшим використанням. Що ж стосується глибокого чищення паром, це варто робити тільки у спеціальних компаній, що пропонують подібні послуги, і ні в якому разі не варто пробувати очистити матрац паром самостійно в домашніх умовах.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас