Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що варто знати батькам про випадіння молочних зубів у дитини

Що варто знати батькам про випадіння молочних зубів у дитини
 

До того часу, як дитина досягає трирічного віку (або близько того), у неї вже повністю виростає 20 дитячих зубів, і вона активно ними користується. Але буквально через кілька років молочні зубки вашого малюка почнуть випадати і змінюватися корінними. Вам цікаво, коли чекати цього періоду, як це буде відбуватися і про що ще ви повинні знати? Читайте далі...

Зміна молочних зубів корінними: що потрібно знати батькам

Ви не можете передбачити, коли молочні зуби вашої дитини почнуть випадати. Так само, як було неможливо дізнатись, коли з'явиться перший зуб у новонародженого малюка, ви не можете знати, коли перший молочний зуб випаде. Можна лише сказати, що у діток, у яких зубки почали прорізуватися рано, замінюватися вони теж почнуть раніше, ніж у їхніх однолітків. А взагалі молочні зубки, як правило, починають випадати у віці 6 років.

Як все відбувається? Корінний зуб виштовхує молочний з ясен, руйнуючи його корінь. Іноді нові зубки виростають так швидко, що старі не встигають випасти, через що у дитини зубки стирчать як би в два ряди. Не переживайте, це – тимчасово, і скоро все стане на свої місця. Але, в будь-якому випадку, не рекомендується видаляти молочні зуби самостійно, в домашніх умовах.

Ви можете очікувати, що молочні зуби будуть замінюватися корінними в тому ж самому порядку, що і прорізувалися в немовляти. Як правило, дитячі молочні зубки випадають в тому ж порядку, що і прорізувалися: два центральні нижніх різця, потім два центральних верхніх різця. Якщо у вашого малюка зубки починають випадати до 4-річного віку, обов'язково проконсультуйтеся з педіатром або дитячим стоматологом, щоб переконатися у відсутності проблем зі здоров'ям його зубів (іноді зуби дитини можуть раніше випадати через карієс). Те ж саме можна сказати і про протилежний випадок: якщо у дитини молочні зубки не розпочали випадати до 8-річного віку, покажіть її дантисту.

Дайте час розхитаному зубу. Може пройти пара місяців з тих пір, як зуб почав хитатися і до того часу, як він випаде. Якщо зуб заважає дитині, підкажіть їй легенько розхитувати його, щоб він випав швидше, але не смикати, поки він ще не готовий випасти. Якщо зуб висмикується передчасно, ламається його корінь, роблячи це місце більш уразливим для бактерій та інфекцій. Якщо розхитаний зуб тримається на місці пару місяців, перевіртеся у стоматолога – можливо, його потрібно видалити примусово, але робити це повинен тільки професіонал.

Приготуйтеся знову до зубного болю. Якщо ваш 5- або 6-річний малюк скаржиться на біль у задній області рота (можливо, в щелепі або навіть вусі), це моляри намагаються прорізатися. Цей процес може бути болючим, адже там не було перед ними молочних зубів, щоб прокласти їм шлях. Добре в цьому випадку допомагає фруктове морозиво і крижана вода, а також полегшити біль допоможе ібупрофен (особливо це актуально вночі).

Будьте готові до кумедної дитячої усмішки. Не дивуйтеся, якщо ваш малюк з першими корінними зубами стане схожий на бобра. Нові корінні зуби виглядають величезними порівняно з молочними, а ротик дитини залишився таким же маленьким, як і колись. Нічого, скоро малюк доросте до своїх нових зубів. Корінні зуби не такі білі, як молочні, а ще мають зубчасті нижні краї – але це тільки поки дитина не почала ними активно жувати.

Підготуйтеся до того, що зміна молочних зубів корінними буде довгою. Протягом трьох років у малюка виростає повний комплект молочних зубів, корінним же потрібні десятки років. Все це тому, що перші моляри з'являться у віці близько 6 років, другі – близько 12 років і треті (зуби мудрості) повинні прорізатися у віці з 16 до 20 років.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас