Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Післяпологова депресія – як допомогти дружині справитись з нею?

Післяпологова депресія – як допомогти дружині справитись з нею?
 

Ви мріяли мати дитину, завагітніли, натхненно і радісно чекали довгі 9 місяців, мріяли стати ідеальною сім’єю, і ось, звершилося! Ви тримаєте на руках свою крихітку! Проте з коханою останнім часом щось не те… Вона не говірка, тривожна і плаксива, а коли вам таки вдалося розпитати про її стан, вона відповіла, що замість радості і моря ніжності відчуваєте сум, роздратування і якусь дивну байдужість до дитини? Ймовірно - це післяпологова депресія. Але саме ви можете допомогти своїй коханій?



Половину справи вже зроблено, адже помітивши ці зміни, ви зацікавились та вирішили, що маєте якось втрутитись.

Саме підтримка так потрібна зараз коханій і кожен чоловік може вилікувати будь-які душевні переживання своєї дружини.

Вчені до сих пір не можуть назвати конкретних причин того, чому виникає стан післяпологової депресії. Ймовірних передумов її достатньо. Найперше – це безліч змін, які відбулись в організмі та в житті жінки, причому досить різко: гормональні зміни, зміни в роботі імунної системи, зміна кров’яного тиску. Додайте до цього стрес і біль, пережитий під час пологів, дискомфорт, який пологи залишають по собі ще на декілька тижнів, недосипання, різку зміну режиму дня, зміну зовнішнього вигляду жінки, зміну життя, зміну всього…

Однакових симптомів післяпологової депресії, мабуть, не існує, кожна жінка переживає її по-своєму, зі своїми «відтінками», проте загальні, найбільш поширені її ознаки це:

• роздратування, причому сильне і неконтрольоване, жінку може дратувати сама дитина, чоловік, всі, хто намагається щось радити, навіть подруги, які не мають дітей;

• паніка, розгубленість, відчуття: «Я, мабуть, не впораюсь»;

• байдужість до дитини, відчуття, ніби вона чужа, відсутність зв’язку з малюком, думки «У мене немає материнського інстинкту»;

• відчуття провини, думки «Я погана мама, погана дружина»;

• сум і меланхолія, хочеться плакати; виникає, також, відчуття жалю до інших, яке навертає сльози на очі;

• апатія, пустка всередині і відчуття, ніби ти просто виконуєш якісь обов’язки, що не приносить тобі ні очікуваного щастя, ні радості, ні задоволення;

• безнадія, думки «Все найкраще вже позаду, життя закінчилось», а також страх, що жінка вже ніколи не стане колишньою: ні зовні, ні всередині;

• відчуття «Що зі мною? Я божеволію. Я «неправильна» . Що скажуть про мене інші? Що подумає мій чоловік?».

Це, звісно, лише невеликий перелік тих відчуттів і думок, які може мати жінка під час переживання післяпологової депресії. Супутній стан – постійна тривога: чи дитина добре дихає, чи буде вона здоровою, чи зможе жінка добре піклуватись про немовля, чи не засне вона під час годування … Всі ці думки рояться в голові новоспеченої матусі і їй здається, що все пішло не так, вона відчуває розчарування через відсутність тих красивих «картинок» в її житті, які вона бачила в рекламі, в журналах та фільмах: усміхнений малюк, красива, доглянута мама, щасливий тато поряд. А тут… зовсім інше.

Примітно, що післяпологова депресія виникає не обов’язково одразу після пологів, цей стан може розвинутися протягом року після пологів, а тривати може досить довго, зазвичай – кілька тижнів.

Тепер, коли ви вже знаєте, що може відчувати ваша кохана в ці непрості моменти її життя, вам легше буде допомогти та самому пережити їх. Ви не маєте піддаватись стану жінки, її настрою, не маєте вважати, що «щось не так», чи що ви є причиною роздратування коханої. Згодом все налагодиться. А ви можете пришвидшити цей процес.

Що робити, аби допомогти дружині?

• Найперше, постарайтеся взяти себе в руки, зберігати доброзичливість і всіляко демонструвати жінці свою підтримку та бажання допомогти, навіть, якщо кохана ображає вас і дуже дратує її дивний стан. Жінка найбільше зараз потребує розуміння і допомоги. Спонукайте її говорити про її почуття, ділитися переживаннями, слухаючи – не засуджуйте, можна просто вислухати і пригорнути (якщо не вдається щось сказати). Будьте поряд, якщо не вдається це фізично – дзвоніть, часто відправляйте повідомлення, які говоритимуть, що думками ви постійно з коханою та крихіткою.

• Допомога – вона зараз дуже потрібна вашій дружині. Запропонуйте їй підмогу у хатніх справах, коли повертаєтесь з роботи – намагайтеся максимально багато часу проводити з дитям, коханій запропонуйте за цей час трохи відпочити, поспати. Нічні «чергування» – лише спільні, або по черзі. Якщо вам ніяк не вдається цього зробити через свою зайнятість – потурбуйтесь про те, аби кохана мала помічника в ці непрості дні: попросіть когось з родичів чи друзів, найміть доморобітницю. Але попросіть їх про те, щоби вони (особливо це стосується випадку, якщо жінці допомагатиме ваша чи її мама) не докучали коханій порадами, повчаннями чи виправляннями її помилок. Просто фізична допомога і добре слово – це основна умова. Адже надокучливі помічники, які, звичайно, лише добра бажають, можуть лиш загострити депресію новоспеченої матусі.

• Виявіть розуміння до зниження статевого потягу у жінки – це пов’язано з гормональними змінами та й з елементарною втомлюваністю. Це не означає, що так буде завжди, чи що ви стали нецікавим дружині. Проявіть розуміння і терплячість.

• Проводьте максимально багато часу разом: гуляйте з малечею, разом купайте карапуза, робіть йому масаж і гімнастику перед купанням, грайтеся з дитям.

Коли дружина відчуватиме вашу підтримку, міцне чоловіче плече поряд, любов і схвалення коханого – ніякі депресії їй не загрожуватимуть! Успіху вам!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас