Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Мікрохвильовка – друг чи ворог на кухні?

Мікрохвильовка – друг чи ворог на кухні?
 

Мікрохвильова піч - зручна і необхідна річ в домі, не даремно вона оселилася сьогодні чи не на кожній кухні. Ви, мабуть, вже колись щось чули про те, що вона шкодить нашому здоров’ю, але, мовляв, що сьогодні йому не шкодить? Тож не сильно вдаючись у деталі, продовжуємо користуватися цим дуже зручним технічним винаходом. А даремно, адже в їжі, приготованій у мікрохвильовій, кількість вільних радикалів вдвічі більша, ніж у стравах, приготованих на парі, варених, печених, або злегка підсмажених. Тож, навіть якщо ви не готові відмовитись від «послуг» мікрохвильової печі узагалі, то, принаймні, дітям готувати і підігрівати страви у ній точно не варто.



В чому річ?

Справа в тому, що їжа, яка піддавалася обробці у мікрохвильовій печі, містить у своїх молекулах вільні радикали, що є відсутніми в цьому ж продукті, обробленому іншим способом (наприклад, на пару). Вільні радикали - це такі молекули, у яких на один електрон більше чи менше, ніж належить (до речі, утворюються вони і при дії радіації). Мікрохвилі – це одна з форм електромагнітної енергії; в мікрохвильовій печі є електровакуумна лампа, що перетворює електромагнітну енергію у надчастотне поле, яке взаємодіє з молекулами жиру та води, що містяться у продуктах. Під інтенсивним впливом мікрохвиль, відбувається нагрівання їжі (внаслідок молекулярного тертя), а, крім цього, - ще й розпад молекулярної системи продуктів, тобто структура їжі після перебування у мікровильовці змінюється.

Якщо ж ви щоденно споживаєте страви, приготовані чи підігріті у мікрохвильовій печі, у вас може змінюватися склад крові (!), підвищуватися «поганий» холестерин, знизиться гемоглобін.

Дітям – ні в якому разі!

Тепер, знаючи усі деталі тих процесів, які відбуваються при підігріванні їжі у мікрохвильовій, хтось задумається над доцільністю використання цього приладу у побуті. І навіть якщо така інформація вас не насторожує, маєте знати, що використовувати мікрохвильову піч для підігрівання і приготування страв дітям – неприпустимо. Дитяча суміш (або грудне молоко, якщо ви його зціджуєте), які ви розігріли у мікрохвильовці, можуть стати токсичними! Деякі амінокислоти, що містяться в продуктах дитячого харчування, під впливом мікрохвиль перетворюються в d-ізомери, які небезпечні для нирок, нервової системи.

Обмежте використання мікрохвильової печі, використовуючи її лише тоді, коли часу справді обмаль. Коли ж вона працює – намагайтесь перебувати на відстані не менше 1 метра від пічки. Альтернатива – сучасні СВЧ-печі, укомплектовані поглиначами випромінення.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас