Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

В чому користь сливи?

В чому користь сливи?
 

Щедра осінь радує нас вітамінними дарунками:дозрівають овочі та фрукти, деякі ягоди. Важливо не опустити цінної нагоди та взяти як найбільше від цієї пори, насолодившись смаком і користю спілих плодів. Та, мабуть, ще більшу користь отримуємо тоді, коли споживаємо свідомо, тобто знаючи, яку користь має для нас той чи інший продукт. Ми вже говорили у наших попередніх статтях про корисні властивості багатьох фруктів, овочів та ягід, сьогодні ж поговоримо про соковиті сливи.



Сливи – це скарбничка корисних властивостей. Вони містять вітаміни групи B, вітамін P, C, каротин, пектин, багато мінеральних речовин, а саме залізо, марганець, кобальт, мідь, йод, калій, кальцій, катехіни, лейкоантоціани (антиоксиданти органічного походження), дубильні речовини.

Окрім того, що слива є джерелом вітамінів, вона відома своїм позитивним впливом на травну систему. Зокрема, незамінним помічником тут є чорнослив, потрапивши в кишківник, він збільшується в об’ємі в кілька разів, а також, подразнює слизову кишківника клітковиною - всі ці властивості даного продукту сприяють налагодженню роботи травного тракту. До речі, з ціллю покращити травлення, можна вживати і компот з чорносливу чи свіжих слив. Сливовий компот особливо корисний і в після операційний період і при інфекційних захворюваннях.

Сливи допомагають при проблемах із нирками, печінкою, адже вони містять калій, який сприяє виведенню з організму солі й води. Вживання слив сприяє виведенню шкідливого холестерину, має слива і жовчогінну дію.

Пектинові речовини,які також містяться в сливах, зв’язують радіоактивні елементи і виводять їх з організму.

Отже зрозуміло, що слива прекрасно очищує наш організм. Проте, це ще не весь перелік корисних властивостей соковитого плоду. Слива багата антоціанами (пігменти, що надають їй фіолетового кольору) – це сильні антиоксиданти. Нещодавні дослідження довели, що дані речовини перешкоджають розвитку ракових утворень. Також доведено, що антоціани захищають нервові волокна від руйнування, покращують пам'ять.

Слива корисна в будь-якому вигляді, і навіть листя її є цілющим, адже має ранозагоювальну дію: якщо листок сливового дерева прикласти до гнійної рани – він допоможе вивести гній. Також, рани можна змащувати відваром сливового листя. Такі дезінфікуючі властивості сливи були відомі ще нашим бабусям, і ми також можемо скористатися їхніми знаннями сьогодні.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас