Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грибок нігтів – дрібна прикрість чи серйозна хвороба?

Грибок нігтів – дрібна прикрість чи серйозна хвороба?
 

Літо давно позаду, ви напевно чудово відпочили всією сім'єю на березі теплого моря, оздоровилися і з початком осені зі свіжими силами взялися за звичні справи. І все б добре, тільки спочатку неприємний свербіж між пальцями на ногах трохи турбував, а потім і нігті змінили колір... Причому не тільки у вас, а у всіх членів сім'ї.



Що ж – у вас грибок. Помітивши перші ознаки ураження шкіри на стопі або грибка нігтів (поява білих плям, зміна структури і товщини нігтя), варто перейти до негайного лікування. Адже чим старше грибок, тим важче його позбавитися.

Не варто думати, що грибок пройде сам по собі. Незважаючи на його пасивність і повільність, на ранніх стадіях грибок найчастіше проявляється у вигляді шкіри, що лупиться, зі свербінням в міжпальцевій складці, потім переходить на нігтьову пластину, розшаровуючи її, поступово заповнюючи ніготь і вражаючи нігтьове ложе. З часом він може перейти на інші нігті не тільки на ногах, але і на руках. Іноді, в особливо запущених формах, зустрічаються випадки ураження нігтьовим грибком внутрішніх органів.

При виявленні перших ознак зараження грибком потрібно негайно звернутися до лікаря. Тільки досвідчений лікар дерматолог або міколог, взявши зішкріб і провівши відповідні аналізи, може призначити грамотне лікування, так як різні види грибків і ступінь ураження вимагають різного підходу.

При початкових стадіях ураження нігтьовим грибком лікарі, як правило, радять місцеве лікування - мазі, креми, гелі, лаки антимікотики 2 рази на день до тих пір, поки не відросте повністю здоровий ніготь. Перед тим, як нанести препарат, необхідно попередньо підготувати місце, для чого роблять мильно-содову ванночку: в половині таза гарячої води (близько 45-50 градусів) розчиняють по 50 г соди і господарського мила. У цьому розчині розпарюють ноги і руки, а потім за допомогою кусачок прибирають ороговілі старі ділянки шкіри, підстригають нігті і запилюють край.

УВАГА!!! Ні в якому разі не використовуйте одні й ті ж самі предмети для манікюру хворих і здорових нігтів, не давайте використаними кусачками, пилочкою або ножицями користуватися здоровим членам сім'ї, і після одужання обов'язково придбайте новий набір.

Якщо місцеве лікування не допомагає, варто спробувати системні антимікотики – протигрибкові препарати загальної дії. Їх приймають внутрішньо разом з антимікотиками місцевої дії. Не варто приймати системні препарати під час вагітності або якщо у вас є непереносимість окремих компонентів препарату.

І останнє, під час лікування вам доведеться постійно дезінфікувати все навколо: шкарпетки, взуття, рукавички, тапочки, колготи – загалом, все, чим ви зазвичай користуєтеся. Для цього за результатами зіскрібка лікар випише вам окремий рецепт, за яким в аптеці приготують індивідуальний дезінфікуючий розчин. Взуття протирають зсередини змоченим ватним тампоном, в шкарпетки, рукавички та інші предмети також кладуть такий тампон, змочений в засобі, речі прибирають в поліетиленовий пакет і залишають на ніч. Вранці можна дістати оброблені речі і провітрити на свіжому повітрі.

Грибок – це неприємне захворювання, яке не варто пускати на самоплив, і чим раніше ви почнете лікування, тим швидше зможете забути про неприємний запах і нерівні нігті. Будьте здорові!

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас