Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Мігрені у дитини - як розпізнати і що робити?

Мігрені у дитини - як розпізнати і що робити?
 

Багато хто вважає, що мігрень – хвороба зрілих людей, проте, останнім часом ця недуга дуже помолодшала. Мігрені можуть турбувати і дітей, найчастіше, до них дитина є вразливою у підлітковому віці, коли відбувають гормональній зміни в організмі. Саме вік 12-14 років вважається піком дитячих мігреней. У дівчаток дуже часто прихід (наближення) першої менструації супроводжується сильними головними болями. Отже тут є безпосередній зв'язок із гормональним фоном організму.

Як діагностувати мігрені у дитини?

Мігрень доволі складно діагностувати, тим паче, коли вона переслідує дитину. Причиною є те, що маленькому пацієнту буває не так легко описати свої відчуття, характер болю, інші симптоми (наприклад, появу точок, мушок перед очима, або ж плям, які переміщуються). Дитячі мігрені часто супроводжуються нудотою і навіть блюванням, організм виснажується і після того, як головний біль вщухає, зазвичай хочеться спати.

Ставити діагноз «мігрень», має досвідчений лікар-невропатолог. На сайті inlor.com.ua 
ви зможете записатися на консультацію до такого спеціаліста в режимі онлайн. Після огляду дитини і бесіди з нею лікар може назначити й інші дослідження: електроенцефалограму, огляд очного дна, доплер-сканування судин голови та шиї для того, аби виключити ряд інших захворювань, що характеризуються схожими симптомами.

Не треба лякатися цих досліджень чи ігнорувати поради лікаря. Адже повинні знати все про мігрені - це дозволить вживати правильних заходів для їх подолання.

Мігрені у дитини - причини й тригери

Часто схильність до мігреней діти успадковують від своїх батьків та бабусів-дідусів, частіше ця недуга передається саме по жіночій лінії. Провокують мігрені такі основні причини, як стрес, втома і голод. Ось чому сучасні школярі все частіше страждають від нападів головного болю – всі основні фактори, які зумовлюють виникнення мігреней, часто є присутніми у житті середньостатистичного школяра в розпал навчального року. Надмірне фізичне навантаження теж є «другом» мігрені, а ще – яскраве, мигаюче світло, гучні звуки. У когось напад мігрені провокує різкий запах, або певна їжа (наприклад, консерви, копченості, бульйони, шоколад і ін.) – це також дуже поширено.

Дитячі мігрені: як лікувати і запобігати?

Насправді, спеціальних дитячих препаратів від мігрені не існує, проте, у випадку, коли у дитини діагностують мігрень, їй приписують «дорослий» препарат, розраховуючи дозу у відповідності до віку та ваги пацієнта.

Аби уникнути подібних недомагань, слідкуйте за раціоном дитини, здорове харчування – ліки від багатьох недуг. А от підсилювачів смаку та консервантів краще уникати. Нехай кожного дня дитина гуляє на свіжому повітрі, а от за комп’ютером не варто проводити більше 1,5-2 годин на день, адже це – додаткове навантаження на нервову систему дитини, яка подразнює зони збудження.

Якщо ваша дитина страждає від мігреней – не хвилюйтеся, насправді, часто діти «переростають» мігрені, особливо, якщо вони з’являються саме у підлітковому віці.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас