Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Пишемо листа Святому Миколаю

Пишемо листа Святому Миколаю
 

Скільки радості приносять дітворі зимові свята: дух казки просто витає у повітрі! Особливо малюки чекають свята Миколая, адже добре знають, що він обов’язково навідується до всіх дітей, а чемних обдаровує щедрими дарунками. Багато дітей пишуть листа святому – це так мило! Якщо у вас такий звичай не заведений – поспішіть виправити ситуацію, адже весь ритуал написання цього, власне, заповітного листа, несе у собі справжню магію, засвічує дитячі оченята, розкриває душі.



Окрім того, що листування із Миколаєм вносить елемент казковості, дитина утверджує свою віру в чудо, адже вона пише листа тому, хто його отримає і, можливо, навіть відповість. Пишучи листа святому Миколаю, дитина вчиться аналізувати своє життя, свої вчинки, свої бажання, обираючи найбажаніше і найнеобхідніше (адже не можна у Миколая попросити все на світі, у нього ж стільки дітлахів, і в кожного – свій список). Дитина вчиться правильно, систематизовано, грамотно викладати свої думки, та й узагалі, знайомиться зі структурою листа (першого у своєму житті). Також написання казкового листа – поле для творчості, адже дитина може його оздоблювати, додаючи малюнки, аплікації і т. ін. А, що зручно для батьків, помічників Миколая, – їм буде легше орієнтуватися у бажаннях дитини, її уподобаннях, очікуваннях.

Без допомоги батьків тут важко обійтися, тому присвятіть трохи свого часу, аби допомогти малечі сформулювати лист та красиво оформити його – для дитини це дуже важливо, пам’ятайте. Тому фрази «А яка різниця», «І так згодиться», «Давай, швидше думай, бо я поспішаю», - тут неприпустимі. Якщо дитина ще зовсім маленька, вона вже чекає Миколая, але ще не вміє писати, не знає, що таке лист – коротенько розкажіть їй, налаштуйте на правильний лад, скажіть, що зараз ви візьмете аркуш паперу і будете писати лист самому святому Миколаю, адже так роблять усі діти світу!

Якщо ж дитина вже в змозі писати сама, ви можете лише пригадати їй структуру листа, адже його не можна починати одразу з переліку бажаних подарунків. Потрібно привітатися, розповісти кілька слів про себе, про те, де живе дитина, чи ходить у школу (садок), з ким товаришує, які хобі має, улюблені іграшки, ігри…. В наступному абзаці можна перелічити свої добрі вчинки, зроблені протягом року, а якщо є якісь негативні моменти – краще також зізнатися. Цей етап доволі важливий, приділіть йому увагу, ви не маєте налаштовувати дитину так, наче вона – найбільша нечема, тому годі чекати гарних дарунків, маніпулюючи своїм чадом. Якщо дитина дуже скромна, допоможіть їй пригадати добрі вчинки, корисні справи, які вона, звісно, робить кожного дня (не забуває чистити зубки, прибирає іграшки, допомагає батькам, друзям, ділиться іграшками, вчиться……). Тобто почніть з позитивного, а якщо хочете загострити увагу дитини на негативних моментах – м’яко нагадайте про це, не принижуючи, аби дитина задумалася над тим, як можна «відкоригувати» свою поведінку надалі. Повірте, такий виховний момент спрацює краще інших, більш традиційних.

Коли малюк перечислюватиме бажані подарунки – звісно, ви маєте контролювати їх потенційний бюджет. Але навіть якщо дитина вперто продовжує перелічувати і перелічувати, називаючи речі, які коштують захмарних грошей – не перебивайте, дозвольте все написати у листі, проте попередьте, що Миколай сам проаналізує всі «замовлення» і подарує те, що вважатиме найбільш необхідним.

Дайте дитині можливість самостійно прикрасити листа на її смак, звісно, допомагаючи, якщо вона цього попросить. Якщо малюк не знає, що йому намалювати, або ще не вміє цього робити – можна просто залишити відбиток долоньки, змоченої у фарбі (або обмалювати її контури), що символізуватиме привітання. Після цього покладіть дорогоцінний лист у справжній конверт та вкажіть вашу адресу, а там, де потрібно вказати дані отримувача напишіть «Небесна канцелярія. Святому Миколаю». Після цього лист можна покласти за вікном, або за дверима, чи кинути у якусь спеціальну скриньку (оберіть якийсь із способів і не змінюйте його з року в рік, хай він стане доброю традицією).

Ну все. Здається готово! Не забудьте потім непомітно забрати особливий конверт, адже, повірте, дитина з трепетом слідкуватиме, чи взяв вже Миколай її лист. Було б чудово, якби ви не полінувалися, і написали відповідь. Якою ж буде радість малечі! Відповідь має бути також у гарному, заадресованому конверті, написана красивим почерком. Вона може бути дуже короткою, аби тільки дитина знала, що Миколай отримав, прочитав, хвалить за добрі вчинки, тішиться дитячим успіхам і просить виправити поведінку в деяких місцях ;) Та, найголовніше, обіцяє завітати із гостинцями!

Влаштуйте своїй дитині казку! Адже це так просто.

Веселого та щедрого вам Миколая!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас