Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сирна запіканка з гарбузом для дітей: нехай корисне буде смачним!

Сирна запіканка з гарбузом для дітей: нехай корисне буде смачним!
 

Щедра осінь продовжує радувати нас своїми дарами. І вже вкотре піднімає тему користі соковитого і яскравого гарбуза, адже як оминути цю важливу тему, тим паче, що зараз триває його сезон.



Цей помаранчевий плід має унікальний склад. Зокрема, в гарбузі є вітамін Т (картин), який переважно міститься у продуктах тваринного походження. Цей вітамін забезпечує нормальне функціонування обмінних процесів, відповідає за спалювання жирів. Ще гарбуз багатий залізом, тому, знову ж таки, може конкурувати із продуктами тваринного походження.

Вітамін D, який необхідний для нормального засвоєння кальцію, є дуже важливим для нормального росту і розвитку дитячого організму, теж міститься у помаранчевій м’якоті. Цей чудо-плід незамінний при порушенні обміну речовин. Він є легким для травлення, дієтичним (у 100 г гарбуза приблизно 21,4 Ккал). А ще, містить унікальні амінокислоти, мікроелементи, сприяє ефективній роботі імунної системи… Навіть не віриться, що все це – про один продукт!

Знаючи про користь гарбуза, розуміємо, що сам час вводити його до свого раціону! Тим паче, що після термічної обробки гарбуз не втрачає своїх корисних властивостей. Особливо б хотілося, аби і діти вдосталь поласували таким корисним продуктом, проте, не завжди легко вмовити малюків їсти корисне… І тут на допомогу приходять кулінарні поради, які допомагають зробити корисну їжу ще й смачною! Тож пропонуємо вам рецепт супер-корисної гарбузово-сирної запіканки, яка смакуватиме вашій сім’ї, і навіть малюки захочуть поласувати нею ;).

Для приготування сирної запіканки з гарбузом вам знадобляться:

200 г кисломолочного сиру (можна використовуватти і маскарпоне)
200 г гарбузової м’якоті
3-4 великих яблука
2 яйця
3 ст. л. меду
150 г жирної сметани
5 ст. л. манної крупи
молоко (для замочування манки)
щіпка солі, ванілін

Для початку потрібно приготувати гарбузову м’якоть, для цього розріжте її на невеликі скибки, скропіть оливковою олією, викладіть на деко, вистелене пергаментом та запікайте при 170°С до готовності (приблизно 30 хвилин). Також гарбуз можна приготувати на пару (готується приблизно 20 хвилин). Після цього м’якоть потрібно збити на пюре у блендері та додати яблуко, потерте на дрібній терці – перемішати. Манку залийте молоком (воно має покрити крупу), перемішайте та дайте набрякнути 15 хвилин.

Жовтки відділіть від білків та перетріть із медом, охолоджені білки збийте із щіпкою солі. До жовтків додайте сир, сметану, набряклу манку та збийте блендером до однорідності. На останок обережно вмішайте у сирну масу збиті білки. Після цього можна додати гарбузово-яблучну суміш, а можна викладати сирник шарами: сирний шар, а зверху гарбузовий.

Форму для випікання змастіть маслом, рівномірно розподіліть масу. Поставте форму із запіканкою в більшу ємність, в яку потрібно налити кип’яток (робіть це дуже обережно!), адже сирник має випікатиметься на водяній бані – тоді він виходить особливо повітряним і ніжним. Випікайте приблизно 1 годину (при 180°С). Дайте сирнику охолонути в духовці (можна відкрити дверцята, аби від різкого перепаду температури він не «впав»). На останок прикрасьте горіхами, свіжими яблуками, або полийте розтопленим шоколадом.

Смачного!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас