Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Правила зимового харчування, або чи існує дієта, яка зігріває в холодну пору?

Правила зимового харчування, або чи існує дієта, яка зігріває в холодну пору?
 

Взимку ми споживаємо більше калорій, і це природно, адже нам хочеться зігрітися. Багато з нас намагаються боротися з цим, строго обмежуючи себе у споживанні жирної їжі. Але чи варто? Може це природно - взимку їсти більш калорійну їжу?



Дієтологи вважають, що найкращий спосіб зігрітися в холодну пору – з’їсти стейк із телятини або свинини, шматок риби. Ви здивовані? Справа в тому, що коли наша печінка засвоює білки (джерелом яких є перераховані продукти), - 40% енергії, що закладена в них, розходиться по тілу як тепло. Білки розщеплюються доволі довго, тому і ефект «зігрівання» є більш довготривалим, ніж, наприклад, після споживання вуглеводів (для порівняння, вуглеводи пришвидшують обмінні процеси в організмі всього на 4%). А якщо ви любите прянощі – експериментуйте з ними сміливіше в холодну пору: до м’яса – імбир, до риби – гвоздика, адже такі ароматні приправи не лише пришвидшують обмінні процеси, а й посиллють кровообіг. І вам вже тепло!

В холодну пору калорійність їжі збільшується в середньому на 10-15%. Звичний «літній» вуглеводний сніданок у вигляді каші з фруктами, в холодну пору варто замінити більш зігріваючим білковим. Приготуйте м'ясо чи з’їжте шматок риби із овочами, варене яйце чи омлет з бутербродом із цільнозернового хліба, маслом та сиром, шматком відварного м’яса. Така страва значно довше перетравлюватиметься, відповідно, у вас менше шансів замерзнути. До речі, свіжі овочі та фрукти, якими ми ласували влітку, втамовуючи спрагу та освіжаючись, в холодні дні краще замінити на тушковані і запечені їх варіанти. З’ївши печене яблучко ви зігрієтесь краще, ніж посмакувавши соковитим сирим фруктом, те саме із тушкованими овочами – вони «триматимуть» тепло довше, ніж сирі.

Що стосується обіду – вас добре зігріє перша страва на м’ясному бульйоні, і, знову ж таки, у фаворитах білкові продукти. Окрім м’яса додайте до раціону бобові, гриби.

Білки та жири в достатніх кількостях – це те, що підвищує опірність організму. Отже нестача тих самих поживних речовин може призвести не лише до того, що вам буде важко зігрітися, - будуть, також, створені сприятливі умови для ослаблення імунітету.

Що ж до популярного методу зігрітися в холодну пору чашкою гарячого чаю, мусимо засмутити вас. Таке зігрівання дає короткотривалий ефект, а крім цього, після чаювання підсилюється процес потовиділення, що в холодну пору може призвести до переохолодження.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас