Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Якщо розбився ртутний градусник: збираємо ртуть правильно

Якщо розбився ртутний градусник: збираємо ртуть правильно
 

Незважаючи на те, що з кожним днем все більше людей переходять на електронні термометри, все ж у багатьох будинках продовжують користуватися ртутними. Всі ми чули про небезпеку ртуті, однак недостатньо інформовані про те, що робити, якщо розбився градусник і як правильно збирати ртуть. Ми зібрали для вас лаконічні поради про те, як розпізнати ртуть, знайти її залишки на поверхні, що варто і не варто робити, щоб прибрати токсичну речовину, що робити після. Отже, про все по порядку.

Визначаємо, чи ртутним був градусник

Сучасні не цифрові градусники не обов'язково працюють на основі ртуті. Все частіше цей небезпечний метал замінюють спиртом або нетоксичним речовиною, схожою на ртуть. Якщо рідина в термометрі має не сріблястий колір, швидше за все, це спирт (але вже точно не ртуть). Якщо ж рідина срібляста, вона може бути ртуттю або нетоксичною речовиною, про яку ми говорили вище. Уважно обдивіться термометр, можливо, ви знайдете напис про те, що він не містить ртуті. Якщо ж такої позначки ви не знайшли, вважайте, що градусник був ртутним.

Прибираємо ртуть: чого не можна робити

- Ні в якому разі в цьому вам не повинні допомагати діти!

- Ні в якому разі не можна прибирати ртуть пилососом – він розпорошить дрібні частинки металу в повітря. Віник – також не варіант, оскільки він ще сильніше рознесе дрібні кульки по поверхні.

- Не змивайте ртуть в каналізацію.

- Не ходіть у взутті, на яке могла потрапити ртуть – так ви рознесе її по всьому будинку (приміщенню).

Прибираємо ртуть правильно

Якщо ртутний градусник розбився, всі повинні залишити кімнату, включаючи тварин. Відкрийте всі вікна і двері на вулицю, закрийте міжкімнатні. З гладких поверхонь (дерево, скло, плитка, лінолеум і т.д.) ртуть зібрати досить легко, якщо ж токсична речовина потрапила на килим або інші м'які поверхні – ці речі доведеться викинути.

Щоб зібрати ртуть, вам знадобиться:

- Банка з щільною кришкою;
- Гумові, нітрилові або латексні рукавички;
- Паперові рушники;
- Шматочок картону;
- Піпетка;
- Клейка стрічка (скотч, пластир) або маленький пензлик і пінка для гоління;
- Яскравий ліхтарик (як на телефоні).

Одягніть рукавички. Осколки градусника зберіть на паперовий рушник, викиньте в баночку. За допомогою шматочка картону постарайтеся зібрати кульки ртуті в одному місці. Робіть це акуратними повільними рухами, щоб ртуть не розсипалася ще сильніше. За допомогою піпетки зберіть крапельки ртуті і перемістіть їх на вологий паперовий рушник. Його також викиньте в підготовлену банку.

Щоб прибрати дрібні частинки ртуті, скористайтеся клейкою стрічкою. Альтернатива – пензлик і пінка для гоління: обмокніть пензлик в пінку і акуратно зберіть ним найменші кульки ртуті. Пензлик або клейку стрічку також помістіть в банку.

Шукаємо непомічені залишки ртуті

Щоб знайти непомітні залишки ртуті на рівній або текстурній поверхні, вимкніть світло і під мінімальним кутом посвітіть ліхтариком на дану поверхню. Ртуть буде блищати. Пам'ятайте, що кульки ртуті можуть далеко «розбігтися», тому обстежити необхідно все приміщення.

Що робити після збирання ртуті

Обов'язково провітріть приміщення протягом доби, при цьому в нього не повинні заходити діти і тварини.

Баночку з зібраною ртуттю не можна викидати. Зверніться в службу порятунку у своєму в місті – там вам підкажуть, що робити далі, а можливо, і самі заберуть вашу ртуть для правильної утилізації.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас