Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар щеплень: 12 місяць життя дитини

Календар щеплень: 12 місяць життя дитини
 

Ви вже відсвяткували перший день народження малюка? Вітаємо! Перший рік життя – непростий період як для малюка, так і для вас, його люблячих батьків. Ну, що ж, цей час позаду, а зараз – саме час подбати про здоров'я та імунітет вашого малюка. У цьому віці на крихітку чекає ще 2 важливих щеплення – третє, і останнє, із серії вакцинацій проти гемофільної інфекції, і додатково – щеплення від кору, краснухи та паротиту. Про перше ми вже докладно писали, а про друге розповімо в цій статті.

Захворювання

Кір – інфекційне захворювання, що характеризується підвищенням температури тіла до 40 градусів, запаленням слизових оболонок тіла і своєрідними висипаннями. При цьому індекс заражуваності практично дорівнює 100%, передається захворювання повітряно-крапельним шляхом. За даними ВООЗ, щорічно від кору помирає більше 100 тисяч чоловік у всьому світі, більшість з яких маленькі діти у віці до 5 років.

Краснуха – епідемічне інфекційне захворювання. Під час хвороби на тілі з'являється характерне висипання, підвищується температура, запалюється лимфосистема організму. Це захворювання особливо небезпечне при вагітності.

Паротит – запалення привушної залози, найчастіше зустрічається епідемічний паротит, викликаний вірусом. При захворюванні відзначається запалення слинної залози, через що у хворого опухає обличчя, зокрема, щоки, утруднюється вживання їжі, підвищується температура до 38 градусів.

Особливості вакцинації

Комбінована вакцинація від кору, краснухи та паротиту проводиться у віці 12 місяців з повторною вакцинацією в 6 років. Перенесення хвороби не є протипоказанням до щеплення. Якщо вакцинація з якихось причин не може бути зроблена вчасно, щеплення роблять найближчим можливим часом до 5 років і 11 місяців. Мінімальний інтервал між щепленнями повинен становити не менше 1 місяця.

Також це щеплення рекомендують робити і дорослим при виникненні епідемії захворювань, якщо людина не хворіла ними раніше і не проходила планову вакцинацію і ревакцинацію від них.

Автор: Сальнікова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас