Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календула – ваш домашній лікар

Календула – ваш домашній лікар
 

Все більше людей сьогодні звертаються за допомогою до народної медицини, підключаючи її поради до основного лікування традиційними методами, або ж і зовсім заміняючи звичні сиропи і таблетки лікарськими травами. В чому причина втрати довіри до аптечних засобів?



На цю тему можна багато дискутувати, а от у ефективності народної медицини вже багато людей переконалися на власному досвіді. У сьогоднішній статті поговоримо про цілющі властивості календули (як її ще називають - «нагідок»).

Ця однорічна рослина сімейства складноцвітих займає одне з почесних місць в народній медицині, є дуже цінною завдяки своєму складу, що дозволяє використовувати календулу при лікуванні різних захворювань.

Цілющий склад рослини

Шанують нагідки (http://liktravy.ua/products/herbs/kalendula-kvitky - тут ви можете детально прочитати опис даного лікарського засобу) за їх багатий склад: вітаміни, аскорбінова та саліцилова кислоти, ефірні олії, каротиноїди, фітонциди, алкалоїди… І це далеко не повний перелік. З лікувальною метою найчастіше використовують квіти календули та її насіння (з нього отримують унікальну ефірну олію).

Застосування у лікуванні

Найперше, календула є відмінним антисептиком, який допомагає при лікуванні шкірних захворювань, хвороб горла (ангіна, тонзиліт), ротової порожнини (гінгівіт, пародонтоз, піорея, молочниця у дітей). Ще один поширений спосіб використання даної лікарської рослини – у якості жовчогінного засобу, зокрема при лікуванні захворювань сечостатевої системи, нирок, селезінки.

Біологічно активний склад рослини має протизапальну, бактерицидну, дезінфікуючу дію. Сприяє загоєнню виразок та ерозій, зокрема широко застосовується при лікуванні виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки. Використовується для нормалізації підвищеного артеріального тиску, має заспокійливу дію, лікує порушення сну. Відома, також, як знеболювальний засіб.

Полоскання горла календулою

Багато вперше познайомились з календулою та оцінили її лікувальні властивості під час такої банальної, але дуже ефективної процедури, як полоскання горла. Тут з нагідками важко змагатися іншим лікувальним засобам, адже їх бактерицидні та протизапальні властивості чудово допомагають у комплексній терапії таких захворювань, як ангіна, тонзиліт, фарингіт.

Чи є протипоказання?

Обережно слід використовувати календулу людям, які страждають від гіпотонії. Під час вагітності також слід уникати лікарських препаратів на її основі.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас