Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Небезпека застуди: якими можуть бути ускладнення?

Небезпека застуди: якими можуть бути ускладнення?
 

Застуда – це хвороба, яку ми рідко сприймаємо всерйоз, і навіть не починаємо лікуватися. А даремно, адже ускладнення після застуди і вірусних захворювань, що так на неї схожі, можуть бути дуже серйозними, а деякі з них навіть можуть стати хронічними і лишитися на все життя. Особливо, якщо мова йде про ГРВІ та грип. Тому і захворювання, і його ускладнення неодмінно треба лікувати.

Є декілька причин на те, чому після застуди, ГРВІ та грипу можуть з'явитися ускладнення. Із застудою люди часто плутають ГРВІ та грип, і лікуються відповідно так, ніби їх напросто продуло або вони трохи промерзли. А насправді вже необхідно боротися з вірусом (приймати противірусні препарати). 

Звичайно ж, ускладнення від застуди не такі небезпечні, як після перенесених ГРВІ чи грипу. Та все ж ані в першому випадку, ані в другому, не можна займатися самолікуванням. Якщо відчуваєте нездужання (навіть якщо ви підозрюєте просту застуду), обов'язково зверніться до лікаря, який зможе поставити вірний діагноз і пропише правильне лікування. Адже саме самолікування є головною причиною виникнення ускладнень після застуди, грипу та ГРВІ.

Головне ускладнення після даних захворювань – це перехід деяких симптомів застуди в хронічну форму. Найпоширеніші з них: хронічний отит, синусит, гайморит, ларингіт. найнеприємніше з них – це запалення лобових або назальних пазух – синусит або гайморит. Їх можна визначити за такими симптомами, як сильний головний біль, тяжкість, особливо в лобовій частині і в області крил носа.

Ще одне серйозне ускладнення, яким череваті застуда, ГРВІ та грип – це бронхіт. Головні його симптоми: висока температура тіла, озноб і сухий кашель.

Найпоширенішим ускладненням, мабуть, можна назвати лімфаденіт – запальні процеси в шийних лімфатичних вузлах. Його можна визначити за субфебрильною температурою, яка тримається досить довго. Інші симптоми відсутні.

При неправильному лікуванні застуди, грипу, ГРВІ (або його відсутності), ускладнення можуть торкнутися і інших органів організму, особливо у випадку зниженого імунітету. Особливо часто трапляються загострення пієлонефриту та інших захворювань сечостатевої системи.

А також ви повинні знати, що у діток зі зниженим імунітетом, які часто хворіють саме застудою, ускладненням може стати нервовий тик.

Як бачите, навіть сама застуда може бути черевата серйозними ускладненнями, тому не варто нехтувати лікуванням, особливо, якщо мова - про здоров'я дітей!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас