Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Не дайте собі замерзнути: основні правила поведінки на морозі

Не дайте собі замерзнути: основні правила поведінки на морозі
 

Синоптики прогнозують чергову хвилю похолодання, а медики не втомлюються нагадувати основні правила поведінки на морозі, які допоможуть нам не стати жертвами переохолодження. Ми також вирішили нагадати ці правила, аби ви могли уберегти себе і своїх рідних від негативних впливів сильних холодів, яких, за прогнозами, слід чекати найближчими днями.



Отож, одне з перших правил – одягайтеся і взувайтеся тепліше і не забудьте про головний убір. Саме через непокриту голову ми втрачаємо близько 20% тепла. Бажано, щоби ваш одяг був із натуральних тканин (білизна, до речі, також), адже синтетика не зігріє у сильний мороз. Пам’ятайте правило багатошаровості: краще мати кілька тонких одежин, ніж одну товсту. Також, не варто в сильний мороз взувати вузьке взуття (це правило, швидше, стосується прекрасної половини людства, адже жінки часто вибирають красу над комфортом). Вузьке взуття порушує кровообіг, що призводить до швидкого замерзання ніг. Не забувайте і про теплі шкарпетки із натуральних матеріалів, які стануть додатковим засобом збереження тепла.

Поїжте перед виходом на вулицю. Ця порада може комусь здатися недоречною, але насправді, вона є чи не найактуальнішою, коли річ заходить про збереження енергії і захист від переохолодження. Їжа – це наше «паливо» для вироблення внутрішньої енергії, а голод – наш найбільший ворог в люті морози, коли потрібно якийсь час провести на вулиці. Навіть добре одягнувшись ви ризикуєте замерзнути, якщо пропустили обід, або ж він був не дуже ситним. Усякі низькокалорійні дієти зараз не на часі і можуть завдати вам чимало клопотів, адже в морозну пору нашому організму потрібна білкова їжа та гарячі перші страви, щоби зігрітися. А от з’ївши легкий сніданок, який складається із вівсянки з яблучком, ви замерзнете щойно вийшовши на вулицю.

Не стійте на місці! Якщо якийсь час вам потрібно знаходитись на морозі (наприклад, стоячи на зупинці громадського транспорту), в жодному разі не стійте нерухому. Щоби посилити кровообіг, намагайтеся постійно рухатися: ходити взад - вперед, стискати і розтискати пальці рук і ніг.

Алкоголь – табу. У сильні морози не рекомендується вживати алкоголь, адже він гальмує нашу реакцію (і на холод в тому числі), а ще судини можуть спазмувати, адже на морозі вони звужуються, а від алкоголю швидко розширюються.

Бережіть себе!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас