Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Якщо малюк переплутав день з ніччю: як все виправити?

Якщо малюк переплутав день з ніччю: як все виправити?
 

Вдень він не спить, а вночі – співає, мамі з татом спати не дає. Хто це? Відповідь на цю загадку відмінно знають ті батьки, чий малюк, як мовиться, поміняв день на ніч.



Щоб повернути дитині нормальний режим, а родині – умови для нічного сну, потрібно боротися з проблемою в два етапи. Насамперед - з'ясуйте причини збою і усуньте їх. Найчастіше дитину щось турбує. Наприклад, кольки, хвороба, голодний шлунок, мокрий або незручний одяг і постіль, зуби, що прорізаються, духота або шум у кімнаті, світло, спрямоване на ліжечко малюка, перезбудженість, тривалий денний сон, мала рухливість.

Якщо ви позбулися від усього, що заважає спати вашому малюкові, дитина повністю здорова і умови для сну у неї відмінні, застосуйте такі 5 кроків.

1. Скоротіть час денного сну малюка, особливо якщо дитина любить спати ближче до заходу сонця.

2. Зверніть увагу на годування. Якщо вечірнє годування у дитини занадто ситне, то наступного разу, перед сном, вона може недоїсти. Прокинувшись вночі, такий малюк миттєво відчуває голод, тому плаче. Поміняйте об’єм вечірнього і останнього годування. Увечері, перед купанням, недогодуйте, а після ванни – нагодуйте досхочу. Розніжившись в теплій купелі, а після, щільно поївши, дитина буде міцно спати.

3. Підготуйте кімнату для сну. Провітріть її. Вимкніть всі освітлювальні прилади. Зашторте вікно. Яскравий місяць або ліхтар, що світить прямо в ліжечко дитини, може заважати йому. Створіть правильний клімат. Оптимальна температура для сну +22˚С.

4. Слідкуйте за тим, щоб малюк був правильно одягнений і укритий ковдрою, під якою не жарко, але й не холодно. Купіть дитячий одяг і постіль з натуральних, гіпоалергенних тканин, щоб уникнути подразнення на шкірі немовляти. Завжди одягайте такі підгузники, які добре поглинають вологу і не підтікають. Helen Harper Baby – дихаючі підгузники, які збережуть шкіру малюка сухою до ранку.

5. І найголовніше: займайтеся дитиною вдень, стимулюйте її активність. Якщо мама, замість того, щоб приділяти максимум уваги маляті, зайнята домашніми справами, недостатня рухливість дитини призведе до збою її режиму дня. Щоденний масаж, зарядка під веселу музику, активні ігри змусять малюка витратити стільки енергії, що вночі він буде міцно спати, не турбуючи батьків до самого ранку. Однак, пам'ятайте. Занадто пізні вечірні ігри перезбуджують дитину. А це також заважає спокійному сну. Слідкуйте за тим, щоб активність і періоди спокою були своєчасними. Тоді режим дня малюка не порушиться.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас