Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Гортензія – окраса вашого квітника

Гортензія – окраса вашого квітника
 

Ті, хто має власний сад, або ж квітничок біля дому, не можуть не знати про різнобарвну красуню гортензію. Цей чагарник припав багатьом до душі завдяки своїй пишній красі і енергійності. Гортензія – довгоживуча рослина, вона радуватиме вас своїми барвистими квітами навіть в той період осені, коли багато чагарників вже відцвітають. А ще, гортензія невибаглива. Вона дуже рідко потерпає від хвороб, шкідників.



Свою красиву назву гортензія отримала завдяки принцесі Римської імперії, на честь якої названо прекрасну квітку. А завдяки непомірній любові до вологи, вчені-систематики дали гортензії латинську назву Hydrangea, що в перекладі означає «посудина з водою».

Видів гортензії існує дуже багато, проте для кімнатного вирощування підходить лише садова (великолиста) гортензія, адже вона доволі компактна. Усі інші види і сорти гортензії в наших широтах вирощують у садах. Її можна висаджувати як у відкритий ґрунт, так і в контейнери.

До речі, чи знали ви, що забарвлення цвіту гортензії великолистої залежить від показника ґрунту, в якому вона знаходиться. У нейтральному ґрунті ви матимете білі або кремові квіти гортензії, а в кислому – сині чи блакитні, у лужному – рожеві, бузкові. Тож для створення барвистого квітника регулюйте кислотність ґрунту під кожним чагарником.

Секрети вирощування

Гортензію висаджують на початку травня. Потурбуйтесь, щоби рослина знаходилась у напівтіні, адже пишний чагарник не любить прямих сонячних променів. Чого не скажеш про вологу – її гортензія дуже потребує. Висаджуйте відросток на глибину не менше, ніж 25-30 см таким чином, щоби коріння рослини одразу отримало достатньо вологи: помістіть відросток у ямку і повільно влийте відро теплої води, щоби утворився мул), а зверху присипте сухою землею, акуратно утрамбувавши грунт навколо відростка. Чагарник потребуватиме доброго зволоження, тож поливати його потрібно кожні три дні. Саме дотримання режиму поливу є одним із ключових моментів у догляді за рослиною.

Гортензію не варто перегодовувати органікою, адже вона почне дуже активно зростати і може не зацвісти.

На зиму гортензія потребує теплого укриття. Проте, якщо ви не змогли вберегти свою пишну красуню від підмерзання – не хвилюйтесь, адже, швидше за все, вона самостійно відновиться протягом вегетаційного періоду.

Обрізують ті чагарники, які досягнули 3-4 річного віку. Ті види, які цвітуть на пагонах, обрізають ранньою весною (потрібно обрати такий час, коли бруньки ледь набубнявіють). Гортензію деревоподібну обрізають найпершою, адже вона найшвидше прокидається (її пагони обрізаються на висоті трьох-чотирьох бруньок). А от гортензію великолисту практично не обрізають, лише злегка омолоджують, видаляючи кожен четвертий пагін (в першу чергу ті, які ростуть в середину чагарника).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас