Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Застуда при вагітності: як себе захистити?

Застуда при вагітності: як себе захистити?
 

Мабуть, зайвим буде вкотре говорити про те, що застуди, які виникають в період вагітності, можуть негативно вплинути на плід, тож вагітній жінці потрібно максимально берегти себе від потенційних ризиків, уникаючи людних місць, переохолоджень, слідкуючи за своїм харчуванням, максимально збагачуючи його вітамінами та поживними речовинами, проводячи профілактичні заходи. А навіть якщо не вдалось вберегтись і ви захворіли, - з перших днів нездужання розпочинайте лікувальні заходи, не запускаючи хворобу.



Віддавайте перевагу народним засобам

Теплий чай з лимонним соком та медом (якщо на такі складники немає алергії!), злегка підігріте молоко з медом – ваші помічники при перших симптомах застуди. Корисно смоктати шматочок лимона, повільно розсмоктувати мед. Ці поради актуальні і коли ви вже застудились і в якості профілактичних заходів. Також, варто підключити фітонциди для того, аби очистити повітря від небезпечних вірусів: наріжте цибулю і часник та розкладіть у блюдечках по кімнаті.

Якщо турбує горло, полоскання – ваш перший помічник. Використовуйте відвари лікарських трав: календули, евкаліпту, шавлії, ромашки. Промивайте ніс та полощіть горло сольовим розчином буквально щогодини, адже це допоможе уникнути розповсюдження інфекції, втамує біль в горлі та полегшить закладення носа. А от зі судинозвужувальними краплями будьте обережні, адже вони можуть викликати спазм судин плаценти.

Інгаляції – чудовий спосіб швидко здолати застуду. Проводьте содові інгаляції, або використовуйте ефірні олії: сосни, евкаліпту, ялиці (дуже обережно, прочитавши перед цим інструкцію та строго слідуючи їй, важливо не переборщити з ефірними оліями).

Найвідоміші природні жарознижувальні: липовий, малиновий чаї, журавлиновий та брусничний морси, протирання тіла вологою полотниною, компреси на чоло. Зважте, якщо температура вища, ніж 38 градусів – варто, все ж, прийняти парацетамол, адже тривале підвищення температури тіла у вагітної більше ніж 38 градусів викликає дефекти центральної нервової системи плоду. Рекомендується споживати жарознижувальні саме на основі парацетамолу, бо аспірин викликає зміни щодо здатності згущування крові, що може спричинити кровотечу.

Які маніпуляції проводити не можна?

Така популярна і ефективна процедура лікування застуди як парення ніг - під час вагітності є протипоказаною. Також, існують деякі рослини, які в цей період не варто використовувати для лікування: барбарис, крокус, материнка, пижмо, полин, чистотіл.

Особливо обережними будьте на ранніх термінах вагітності, адже в цей період відбувається закладення всіх органів і систем малюка, тому вплив вірусу та лікувальних препаратів вкрай небажаний.

Бережіть себе і будьте здоровими!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас