Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Солодка залежність. Чому так важко встояти перед шоколадом?

Солодка залежність. Чому так важко встояти перед шоколадом?
 

Залежність від солодкого… Ця тема актуальна для багатьох. Буває, ситно пообідаєш, як то кажуть «під зав’язку», але є відчуття, наче ще чогось бракує… Хочеться чогось добренького, солоденького. І в хід ідуть цукерки, печива, круасанчики, пончики, тортики… Або ж ми добре поїли, а вже через годину відчуваємо непереборне бажання щось з’їсти, обов’язково калорійне: піцу, шоколадний батончик, шматок торта. Інколи виникає таке враження, ніби це справжня залежність, перед якою ви безсилі. Як опанувати себе? Це просто звичка, чи тут є, все-таки, якесь більш ґрунтовне пояснення?

Інсулінова резистентність

Чи чули ви колись такий термін? Інсулінова резистентність – це несприйнятливість організму до гормону інсуліну. Ви запитаєте, до чого тут це? Як пов’язані ваша наївна, як ви гадали, пристрасть до шоколаду і це складне визначення? Про все по порядку…

Гормон інсулін виробляється підшлунковою залозою, його основна функція – зниження рівня цукру в крові, коли його рівень стає надто високим. Тобто наш організм регулює рівень цукру в крові за допомогою інсуліну.

Після прийому їжі рівень цукру в крові підвищується, починає вироблятися інсулін, який регулює рівень цукру, «розприділяючи» його по клітинах організму. Цукор (глюкоза) необхідний нашому організму для нормальної роботи, наш мозок, м’язи та інші органи використовують цукор, відповідно його рівень знижується, нормалізується.

Якщо організм працює нормально, теоретично ми можемо доволі багато часу проводити без їжі, не відчуваючи сильного голоду, тяги до певних продуктів. При інсуліновій резистентності клітини організму, грубо кажучи, «не впускають» в себе цукор. Підшлункова починає виробляти ще більше інсуліну, який насправді не потрібен організму, в результаті рівень цукру в організмі знижується, а рівень інсуліну залишається високим, оскільки його було вироблено в надлишку. При високому рівні інсуліну не виробляється гормон, який допомагає отримати необхідний цукор з клітин, клітини не віддають цукор, але він все ще потрібен організму.

І тоді…

Ми можемо відновити рівень цукру, поївши, або отримавши його із запасів. Коли організм працює злагоджено, виробляється гормон, який відповідає за спалювання жиру і ми отримуємо цукор із клітин (із «запасів»). Тобто відбувається звичний процес: ми накопичуємо жир і спалюємо його.

В іншому ж випадку, коли присутня інсулінова резистентність, організм не може взяти глюкозу із запасів, ви починаєте відчувати голод і втому, виникає враження, що працювати дальше сил немає, потрібно терміново підкріпитися. Хочеться їсти ті продукти, які є швидким джерелом цукру: шоколадні батончики, піцу, макарони, хлібо-булочні вироби… Це продукти з високим глікемічним індексом, які максимально швидко розщеплюються та перетворюються в глюкозу – головне джерело енергії. В результаті організм звикає до такого харчування і з часом подібні продукти нам хочеться їсти все частіше. Ось вам і тяга до солодкого, любов до різної, так званої, нездорової їжі.

Результат

В результаті такого харчування рівень цукру постійно змінюється протягом дня: то різко піднімається, то знову падає і вам знову хочеться чогось з’їсти. Тобто їсти хочеться не через те, що організму потрібні живильні речовини, виною – інсулінова резистентність, організм втратив здатність регулювати рівень цукру в крові природнім шляхом, отримуючи його із запасів.

Чому виникає інсулінова резистентність?

Стрес, малорухомий спосіб життя, вживання їжі, яка містить консерванти, штучні барвники, підсолоджувачі, їжі, яка пройшла обробку, - ці та інші фактори порушують нормальну роботу клітин, викликають стрибки рівня цукру в крові і призводять до надмірного вироблення інсуліну.

Як бути?

Для того, щоби зменшити показник інсулінової резистентності, слід дотримуватись простих правил, які прийнято називати правилами здорового способу життя. Один з важливих моментів – зниження рівня стресу. Тривалість і якість вашого сну також можуть впливати на інсулінову резистентність, знижуючи її.

Активний спосіб життя, тренування – вони позитивним чином впливають на роботу організму загалом і на роботу клітин зокрема. Фізична активність, тренування викликають часткове руйнування м’язової і зв’язкові структури, це пришвидшує обмінні процеси, робить клітини знову більш чутливими до інсуліну.

Намагайтесь підтримувати стабільний рівень цукру в крові, уникаючи продуктів, які сприяють його «стрибкам» (про них ми вже розповідали у нашій статті, це ті продукти, які мають високий глікемічний індекс). Не пропускайте основні прийоми їжі, таким чином ви не допустите надто різкого падіння рівня цукру. Слідкуйте за якістю харчування, своїм раціоном, намагайтесь, щоби він був максимально збалансованим, кожен прийом їжі включав білки (а не лише вуглеводи). Їжте частіше, але невеликими порціями, уникайте переїдання.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас