Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Заводимо домашню тварину: враховуємо вік дитини

Заводимо домашню тварину: враховуємо вік дитини
 

Кожна дитина, підростаючи, просить завести домашню тварину. Багатьом батькам важко встояти в цьому випадку, адже відмовити своїй маленькій крихітці вкрай важко. Як же бути в такій ситуації? Давайте розглянемо всі варіанти!



Почнемо з того, які тварини, підходять для того щоб утримувати їх в домашніх умовах. Цей список досить великий, але не нескінченний, тому варто розуміти, якій тварині буде досить затишно у вашому будинку, а яких краще залишити на волі. Класика – кішка, собака, хом'як, папуга, черепаха або рибки. Можна звернути увагу і на більш нетрадиційних домашніх тварин, наприклад, завести справжнього кімнатного їжака або звернути увагу на голубів, єнотів, шиншил та інших нестандартних домашніх улюбленців.

В якому віці заводити домашню тварину для дитини?

Перше, на що варто звернути увагу – це вік крихітки. Якщо ви хочете, щоб домашня тварина стала найкращим другом малюкові, тоді вік не має значення. Якщо ж ви бажаєте, щоб малюк навчився доглядати і дбати, тоді на цей нюанс варто звернути увагу.

Всі батьки розуміють, що заводити домашню тварину для 2-3 річної дитини з метою привчити її піклуватися про братів наших менших, сенсу не має. Якщо ви перед собою ставите саме цю мету, то завести улюбленця краще, починаючи з 4-6 річного віку.

Якщо вашій дитині поки що тільки від 2 до 5 років, вибираючи домашню тварину, ви повинні розуміти, що всі турботи, пов'язані з доглядом, вам доведеться взяти на себе. Проте, спілкуючись з твариною з такого раннього віку, дитина вчиться поважати і любити братів наших менших.

Найкращим віком для появи домашнього улюбленця в сім'ї психологи вважають період з 5 років – в цьому віці малюк вже може не тільки грати і балуватися з твариною, але і взяти частину обов'язків по догляду на себе. Звичайно, вам доведеться багато чому вчити дитину і стежити за тим, щоб вона все робила сумлінно, але це її навчить бути більш відповідальною. Приймаючи рішення обзавестися домашнім улюбленцем, заздалегідь сядьте і обговоріть, хто і що буде зобов'язаний робити – це позбавить вас зайвого нервування.

Починаючи з 9-річного віку, будь-яка дитина вже в змозі самостійно виконувати всі необхідні речі, пов'язані з турботою та доглядом за улюбленою твариною. Дитина повинна усвідомлювати, що вся відповідальність за життя і здоров'я ляже на її плечі. Тому перед тим, як привести додому «пухнастий комочок», сядьте і почитайте з дитиною разом про те, що з себе представляє тварина, який догляд їй потрібен, чим вона харчується в природному середовищі і так далі. Це дозволить вашому чаду не тільки більше дізнатися про улюбленця, а й краще розуміти його.

Тварина в домі – це чудово, вона ніколи не дасть занудьгувати і стане першим, найвідданішим і найвірнішим другом для вашого малюка.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас