Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Цукровий діабет у вагітних: чому він виникає та які наслідки може мати?

Цукровий діабет у вагітних: чому він виникає та які наслідки може мати?
 

Під час вагітності доволі поширеним є гестаційний цукровий діабет (також, його називають цукровим діабетом вагітних). Що це за стан, чому він виникає, які наслідки приносить і як можна йому зарадити – про це у нашій статті.

Що таке гестаційний цукровий діабет?

При гестаційному цукровому діабеті відбувається порушення обміну вуглеводів, що виникає у жінок в період вагітності. Зазвичай, підвищений рівень цукру в крові, викликаний вагітністю, зникає спонтанно після пологів, коли гормональний фон жінки нормалізується. Проте лікарі наголошують, що діабет, який виникає в період виношування дитини може бути тривожним сигналом про те, що жінка буде схильною до цукрового діабету 2-го типу в майбутньому.

Чому виникає цукровий діабет вагітних?

Існує кілька причин того, що під час вагітності у деяких жінок спостерігається гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в крові). Найперше – це зміна гормонального фону, яка призводить до толерантності клітин до глюкози. Деякі плацентарні гормони (плацентарний лактоген, кортизол, естроген) частково блокують дію інсуліну, відповідно його рівень у крові підвищується. Підшлункова залоза починає більш інтенсивно виробляти даний гормон (інсулін) для задоволення потреб організму, але у деяких жінок підшлункова не здатна працювати при підвищених навантаженнях, вона не справляється з таким завданням, як результат – виникає такий стан, як цукровий діабет вагітних (чи гестаційний цукровий діабет).

Хто в зоні ризику?

Найперше, звісно, жінки, які мають спадкову схильність до цукрового діабету (якщо у вашій родині страждають від цієї недуги, то ви автоматично опиняєтесь в зоні ризику). Або якщо гестаційний цукровий діабет вже мав місце при попередній вагітності – ймовірно, що і наступна вагітність супроводжуватиметься подібним станом.

Також, якщо ви маєте надлишкову вагу, то подібні проблеми також можуть виникнути з більшою ймовірністю. Підвищений артеріальний тиск, інфекційні захворювання, викидні – також належать до факторів гестаційного цукрового діабету. А ще – народження попередньої дитини з вагою понад 4 кг, перша вагітність після 35 років - це теж фактори, які підвищують ступінь імовірності даного стану.

Чим небезпечний гестаційний цукровий діабет?

Якщо при цукровому діабеті не вживати жодних заходів для його компенсації, тобто не нормалізувати рівень глюкози, це може загрожувати ускладненнями як для матері, так і для дитини. Зокрема можливий розвиток вад плоду, адже дитя отримуватиме від матері велику кількість глюкози, а це може стати причиною підвищення рівня глюкози у плоду і, відповідно, неправильного розвитку його органів та систем. Для матері ж некомпенсований цукровий діабет теж небезпечний можливими ускладненнями. Зокрема, часто на фоні постійно підвищеного рівня глюкози в крові розвиваються інфекційні процеси у сечостатевих шляхах, а це також потенційно може стати причиною розвитку інфекції у плода.

У другому триместрі вагітності у плода формується власна підшлункова залоза, яка починає виробляти інсулін. Якщо плід отримує від матері надмірну кількість глюкози (недостатню кількість інсуліну), його підшлункова починає виробляти підвищену кількість інсуліну, щоби утилізувати як власну глюкозу, так і глюкозу з організму матері. Це може призвести до різкого падіння рівня глюкози в крові плоду, що, в свою чергу, інколи стає причиною порушення функції дихання плоду. Часті гіпоглікемічні стани порушують живлення головного мозку плоду, а це, в підсумку, призводить до уповільнення психічного розвитку дитини.

Якщо після виявлення гестаційного цукрового діабету не приймати жодних мір, то це, також, часто призводить до розвитку великого плоду, що ускладнює самі пологи (часом при таких станах пологи призначають на 37-38 тижні вагітності, щоби убезпечити жінку від можливих ускладнень).

Які заходи приймають?

Якщо гестаційний діабет добре компенсується, вживаються компетентні заходи – це нормалізує перебіг вагітності, пологи відбуваються у нормальні терміни, природнім чином, жодних ускладнень для дитяти чи метрі не приносячи.

Для нормалізації рівня глюкози в крові найчастіше призначається особливий режим харчування: із частими прийомами їжі невеликими порціями, обмежуючи (виключаючи) прості, легкозасвоювані вуглеводи з високим глікемічним індексом (адже вони швидко розщеплюються і підвищують рівень цукру в крові). Також, при подібних станах рекомендується обмежити споживання жирів, бо при зниженому рівні інсуліну з них утворюються кетонові тіла.

Іноді, якщо така дієта не дає потрібного ефекту, вдаються до інсуліну.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас