Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому воду можна кип’ятити тільки один раз?

Чому воду можна кип’ятити тільки один раз?
 

Що більше разів ви кип’ятите одну й ту ж воду, то небезпечнішою її робите. Багатьом відоме таке твердження, але причини, власне, цієї небезпеки ми не знаємо. Тому інколи ігноруємо подібні рекомендації. А тут, до речі, йдеться не лише про кип’ятіння, а й про підігрівання води.

Чому кип’ятити одну й ту ж воду більше ніж один раз не можна?

У водопровідній воді, ні для кого не секрет, є багато домішок (солі, мінерали, важкі сполуки…) і під впливом нагрівання (тобто під час зміни температури) зазнає змін і їх хімічний склад. Прокип’ятивши воду один раз, ми позбуваємось від бактерій, пом’якшуємо її, знижуємо вміст хлору, а під час повторного кип’ятіння - руйнуються корисні речовини, які є у складі води, до того ж вони перетворюються у небезпечні леткі сполуки: фториди, нітрати і ін., вступаючи в контакт з хлором (між собою).

Фториди. У складі води є фтор, а при кип’ятінні частина його сполук стають фторидами (зазнаючи складних хімічних перетворень). Вони є загрозою для нашого організму, зокрема мають негативний вплив на роботу нервової системи.

Нітрати. Нам добре знайоме це слово, адже нітрати використовують як консерванти у харчовій промисловості. Проте їх небезпека зростає в результаті значного підвищення температури. В результаті кип’ятіння нітрати фактично перетворюються на нітрозамінники (канцерогени).

У водопровідну воду додають і миш’як (для знищення шкідливих мікроорганізмів). При першому кип’ятінні миш’як частково перетворюється на сполуки, а частково - випадає в осад. З кожним повторним кип’ятінням мінімальна частка цього осаду знову може перейти в розчин і потрапити безпосередньо в наш організм. Звісно, з повторно кип’яченою водою доза миш’яку, яка потрапляє в організм, - мінімальна, але, нажаль, він має здатність накопичуватись. А от наслідки цього можуть бути найрізноманітніші: від розладів у роботі кишково-шлункового тракту до серцево-судинних хвороб і онкології.

Тепер ви знаєте, наскільки небезпечні сполуки можуть утворюватися у воді під час нагрівання, і що численніші ці нагрівання, то більш концентрованою стає кількість таких сполук, в той час, як частка корисних речовин лише знижується з кожним нагріванням і кип’ятінням.

При цьому, варто відслідковувати момент закипання води і одразу вимикати чайник. Адже в процесі того, як вода починає закипати, в ній утворюються хлорорганічні сполуки, і що довше кипить вода – то більша кількість таких сполук.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас