Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Прив’язаність малюка: чому йому так потрібна улюблена іграшка?

Прив’язаність малюка: чому йому так потрібна улюблена іграшка?
 

Улюблені іграшки заспокоюють, втішають малюків, дарують відчуття впевненості, допомагають побороти страх в самих різних ситуаціях. Причому такою улюбленою іграшкою може бути як плюшевий ведмедик, так і покривало, і навіть мамина стара футболка, до якої дитина прив'язалася. І якщо ви думаєте, що досягнувши віку 2 років, малюк вже достатньо дорослий, щоб попрощатися з улюбленою іграшкою, подумайте ще раз.



Насправді, прив’язаність дитини до улюбленої іграшки або речі ставатиме сильнішою перед тим, як вона почне слабшати, особливо в часи змін і стресів. Тому будьте готові: більшість малюків вибирають таку улюблену іграшку ще до свого першого дня народження, але їхня залежність від цієї речі посилюється і досягає свого піку на другому році життя.

Можливо, вам стара пелюшка або затаскана іграшка не здасться заспокійливим предметом, але для вашого малюка – це свого роду частинка дому та, відповідно, частинка мами і тата, яка може бути з ним у всіх нових місцях і в будь-яких стресових ситуаціях, яка завжди заспокоїть і подарує відчуття комфорту. Ця річ дарує впевненість і моральну підтримку, допомагає боротися зі страхами, які можуть з'являтися в цьому віці.

Що варто не варто робити батькам

- Варто постаратися завести декілька улюблених іграшок (речей, предметів), до яких прив'язаний малюк. Найкраще, що ви можете зробити – купити декілька іграшок, з якими дитина завжди буде хотіти грати. Також бережіть ті предмети (навіть якщо вони вже старі і зношені), до яких малюк вже встиг прив'язатися. Замінюйте їх один одним час від часу, щоб вони були для крихітки рівноцінними, і щоб кожен з них не так швидко зношувався. Адже якщо у дитини буде тільки одна річ, до якої він прив'язаний, і з нею що-небудь трапиться, ви навряд чи зможете замінити її чимось іншим.

- Не варто дозволяти дитині брати улюблену іграшку або річ з собою завжди і скрізь, якщо він може впоратися і без неї. Звичайно, це не означає, що ви повинні заховати її і видавати малюкові тільки в особливих випадках. Але обмежте дитину, наприклад, будинком і машиною, а в інші місця не беріть «улюбленця», щоб не загубити.

- Не варто очікувати, і вже тим більше примушувати дитину скоріше відмовитися від улюбленої іграшки. Її прив'язаність до неї – це нормально і не несе ніякої шкоди, а навіть навпаки, користь. Тому немає необхідності намагатися забрати у малюка таку річ. Більшість дітей самі згодом відмовляються від таких прив'язаностей, і це трапляється до 6-річного віку.

- Варто часто і регулярно прати улюблену іграшку або річ дитини, щоб у неї не з'явився свій «особливий» запах, який для дитини буде найулюбленішим, найприємнішим, заспокійливим. Вам, можливо, і не буде подобатися цей запах, але дитина згодом прив'яжеться ще сильніше до цієї речі. Крім того, такий запах вам буде складно «відтворити» на інший речі або іграшці, а значить, знову-таки, заміни «улюбленцю» не буде, якщо з ним щось трапиться (наприклад, якщо малюк його загубить).

- Не варто скупитися на обійми і поцілунки! Адже навіть найулюбленіша іграшка або будь-яка інша річ не замінить дитині маминої любові.

- Варто переконатися, що прив'язаністьмалюка до улюбленої іграшки або речі розумна – він грає і спілкується не тільки з нею. Якщо це так, зверніть увагу на те, в які моменти дитина звертається до свого «улюбленця», через що переживає (наприклад, через появу молодшого братика або сестрички) і спробуйте подарувати їй більше любові і турботи, показати їй в даній ситуації, що вона не одна. Якщо ви не можете зрозуміти, в чому причина її занепокоєння, зверніться до лікаря.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас