Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Готуємось до Масляної: топ-5 кращих рецептів млинців

Готуємось до Масляної: топ-5 кращих рецептів млинців
 

Масляна передує Великому посту. І вже так склалося, що традиційні святкування цього дня здавна у нас були веселими та ситними. Король столу – запашний млинець – символ Масляної. Саме через свою круглу форму, яка нашим предкам дуже нагадувала сонце – головний символ приходу весни, млинець став основною, навіть ритуальною стравою Масляної. Господині з уст в уста, із покоління в покоління передавали рецепти найсмачніших млинців, а у святкові дні натхненно готували та вгощали рідних і близьких своїми «фірмовими» смаколиками ;).



Тож напередодні веселого свята прощання із зимою ми також приготували для вас кілька цікавих рецептів такої звичної і такої улюбленої багатьма страви - млинців. Смачного!

Млинці з сьомгою

Для тіста:

250 мл молока
2 яйця
1 ст. л. рослинної олії
5 ст. л. борошна (скільки візьме тісто)
дрібка солі
1 ч. л. цукру

Для начинки:

150г сьомги
150 г творогу
3-4 ст. л. майонезу
пучок кропу

Яйця та молоко ретельно збийте за допомогою вінчика, додайте сіль та цукор і олію та поступово додавайте просіяне борошно, постійно перемішуючи. Смажте тонкі млинці на добре розігрітій сковороді, змащеній жиром.

Секрет: аби млинці не прилипали і гарно переверталися, перед початком смаження протріть суху сковорідку сіллю, після цього ретельно протріть її паперовим рушничком і починайте смаження як зазвичай.

Приготуйте начинку: сьомгу наріжте невеликими шматками, додайте творіг, дрібно нарізаний кріп, посоліть та поперчіть, додайте майонез та ретельно перемішайте.

Розкладайте млинець на рівній поверхні і викладайте начинку по всьому діаметру, після цього загортайте млинчик «трубочкою», або «конвертиком», оригінально виглядатиме страва, якщо ви зберете млинець «мішечком», в середині якого буде начинка, та перев’яжете кожен «мішечок» пером цибулі.

Млинці з печінкою

Для тіста:

500 г свіжої печінки (яловичої, або свинячої)
500 мл молока
300 г борошна (скільки візьме тісто)
5 яєць
2-3 ст л. рослинної олії
сіль, перець

Для начинки:

плавлений сирок (типу «Бурштин», рідкий)
4 зубці часнику

Печінку перепустіть через м’ясорубку, додайте молоко та яйця, рослинну олію, сіль і перець та збийте міксером, потім поступово додавайте борошно та перемішуйте. Смажте як звичайно, на добре розігрітій олії.

Для начинки для таких млинців використовуйте плавлений сирок, перемішаний із подрібненим часником.

Млинці з грибами

Для тіста:

0,5 л кефіру
1 яйце
2 ст. л. олії
300 г борошна
½ ч. л. соди
1 ч. л. цукру
дрібка солі

Для начинки:

1 кг грибів
2 середні цибулини

З’єднайте яйце, соду, сіль та цукор і влийте отриману суміш в кефір, добре перемішайте. Після цього поступово додавайте борошно, поки тісто не стане консистенцією як жирна сметана, тоді трохи розведіть водою до більш рідкої консистенції, додайте олію, ретельно перемішайте та смажте млинці як звичайно.

Гриби наріжте та обсмажте на олії до готовності, потім на тій самій олії обсмажте нарізану цибулю та з’єднайте її з грибами.

На млинець рівномірно викладайте начинку і загортайте його конвертиком. Подавайте зі сметаною.

Млинці з курячою начинкою

Для тіста:

800 мл молока
3 яйця
300 г борошна
30 мл олії
2 ст. л. творогу
½ ч. л. солі
½ ч. л. цукру
¼ ч. л. соди

Для начинки:

500 г курячого філе
3 яйця
2 зубці часнику
2 ст. л. сметани
сіль, перець

Яйця змішайте з содою, сіллю та цукром. Творог розітріть з невеликою кількістю молока до однорідної маси і додайте до яєць. Поступово додавайте молоко та борошно, постійно перемішуючи, щоби не утворювались грудочки. На сам кінець додайте олію. Смажте млинці на добре розігрітій сковорідці з обох сторін.

Для начинки запечіть куряче філе в духовці до готовності, перепустіть його через м’ясорубку. Яйця відваріть та дрібно посічіть. З’єднайте філе та варені яйця, посоліть, поперчіть і додайте часник, пропущений через прес, сметану, - все вимішайте.

Рівномірно розподіляйте начинку та загортайте млинці, як вам подобається.

Млинці з ікрою

Для тіста:

500 мл молока
2 яйця
дрібка солі
½ ч. л. цукру
борошно (скільки візьме тісто)

Для начинки:

вершкове масло
червона ікра
кріп

Яйця та молоко збиваємо вінчиком, додаємо сіль і цукор та поступово вмішуємо борошно. Має утворитися рідка однорідна маса без грудочок.

Випікаємо млинці як звичайно на добре розігрітій сковороді з невеликою кількістю рослинної олії.

Кожен млинець тонко змащуємо вершковим маслом та складаємо його трикутничком, а поверх кожного «трикутничка» викладаємо чайну ложку ікри. Прикрашаємо гілочкою кропу.

Млинці з маком та арахісом

Для тіста:

2 яйця
1 ст. л. цукру
дрібка солі
0,5 л молока
борошно (скільки візьме тісто)
2 ст. л. рослинної олії

Для начинки:

300-350 г маку
150-200 г арахісу
100 г цукру
1 пачка ванільного цукру

Яйця, молоко, сіль та цукор з’єднайте і збийте вінчиком до однорідності. Поступово додавайте борошно, постійно перемішуючи тісто (має вийти рідка, однорідна маса, за консистенцією як не густа сметана). Наприкінці до тіста додайте рослинну олію.

Готуємо макову начинку. Для цього сухий мак подрібніть в млинку, після цього запарте подрібнений мак крутим кип’ятком: вода має покрити мак, накрийте кришкою та дайте трохи постояти. Після цього обережно злийте зайву воду, додайте цукор, ванільний цукор, очищений та порізаний арахіс та перемішайте.

Кожен млинець змастіть начинкою, закрутіть та розріжте рулетик навпіл. Подавайте зі збитими вершками.

Смачного!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас