Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Почати займатися спортом цієї весни: місія здійсненна!

Почати займатися спортом цієї весни: місія здійсненна!

Весна вже, як то кажуть, на носі! Все більше сонячних і теплих днів, природа потроху оживає і ми разом з нею. Особлива атмосфера витає в повітрі, нам хочеться змін, ми знову віримо в краще, звідкись з’явилось стільки енергії і ентузіазму… Так, це все весна! На ряду з іншими планами на найближчий місяць у багатьох – жирними літерами виведено в блокноті заповітне «зайнятись спортом».



Хтось вже втратив віру в те, що колись таки вдасться втілити цю мету в життя, але продовжує переписувати її з одного аркуша на інший, а хтось вже змирився, що його «вистачає» лише на два тижні. Чому не кожному вдається стати спортивним, ввести спорт в свій щоденний список обов’язкових справ? Невже ми такі ліниві? Адже нам простіше скласти величезний список «чому» я не можу ходити в зал (влаштовувати ранкові пробіжки, займатись спортом вдома…), ніж нарешті зібратися і зайнятися справою. Адже здоровий спосіб життя сьогодні особливо культивується, бути здоровим, струнким, спортивним – це модно.

Та, нажаль не для всіх така мотивація є дієвою. Похизуватися спортивним, підтягнутим тілом, звісно, хотілося б, але для цього потрібно прикласти зусиль і тут починається наш список «об’єктивних» виправдань.

Ну що ж, давайте від констатації фактів перейдемо до практичної частини. Ми підготували для вас декілька дієвих порад, які вже не одному допомогли втілити свою мрію про спорт у їхньому житті в реальність. Тут і поради психологів та тренерів, і досвід тих, хто вже зміг перебороти свої лінощі і безкінечні «відмазки». Тож читайте і надихайтеся!

Правильний посил – половина успіху!

Психологи не втомлюються повторювати: не варто починати догляд за собою, роботу над своєю зовнішністю з позиції «я хочу змінити цей жах», «я ненавиджу своє відображення, тому терміново маю щось робити». Зміни, які супроводжуються негативними емоціями – мають відповідний ефект. Позиція «мені потрібно виправити», намагання загнати себе у якісь рамки – завжди програшна. Починайте зміни із правильним посилом: я іду в спортзал, адже я люблю своє тіло, а не через те, що вважаю його «неправильним». Якщо ви починаєте займатися спортом (сідаєте на дієту, йдете до косметолога) з роздратуванням і невдоволенням – результат також завжди приноситиме вам такі ж негативні емоції на виході. Тобто ефекту може бути досягнено (ви схуднете, преобразите свої локони, покращите стан шкіри…), але чи матимете задоволення від цього?

Купіть нову форму

Одна з найпоширеніших порад, яку дають як досвідчені психологи, так і ті, хто сам пройшов через тортури вагань і відкладань походу у спортзал. Звісно, покупка розкішного спортивного топа чи лосин від топового дизайнера – це, звісно, не гарантія того, що ви почнете займатися спортом. Але мотивація, погодьтеся, хороша. Адже, по перше, це вже щось із світу матеріального, тобто ви робите перший конкретний крок на шляху до своєї мети (окрім плекання мрій). По друге, іти займатися у класній формі – це завжди приємно, це стимулює і просто піднімає настрій.

Складіть графік тренувань

Нехай наступним вашим кроком стане складання графіку тренувань на найближчий період, наприклад на тиждень чи місяць. Це допоможе вам уникнути багатьох проблем, а список «відмазок» зменшиться вдвічі автоматично, адже плануючи тренування наперед, ви підлаштовуєтесь під робочий графік, хатні справи і т. д.

Знайдіть однодумця!

Як відмічають багато людей, значно цікавіше займатись не на самоті, а в компанії друга-однодумця, який має таку ж мету, як і ви. Це не лише набагато цікавіше, а й ефективніше, адже ви вже несете колективну відповідальність за свої тренування, відповідаєте ви не лише за себе, а й за свого товариша. Тож мотивації більше, а причин пропустити тренування – менше.

Нехай ваша спортивна сумка завжди буде напоготові

Поряд з красивою і якісною спортивною формою, обзаведіться спортивною сумкою та іншими спортивними «необхідностями». Нехай ця сумка завжди буде у вас «на поготові»: у шафі в коридорі, в багажнику автомобіля, у гардеробі на роботі.

Займайтесь з особистим тренером

Погодьтесь, пропускати тренування, яке вже оплачено і узгоджено з вашим особистим тренером – ну вже зовсім несерйозно. Це по-перше. А по-друге, досвідчений тренер зробить ваші заняття максимально продуктивними і цікавими. Ви вже дуже швидко побачите перші результати, а після цього зупинитись просто неможливо, питання мотивації відпадає само собою.

Нагадування вам в поміч

Встановіть на своєму телефоні (або планшеті) нагадування про тренування, нехай воно сповіщає вас зранку, в день тренування, за кілька годин і за годину до самого тренування. Це ще краще організує вас і виправдання типу «знову замоталася і зовсім забула» не спрацює! ;)

Не потрібно себе заставляти!

Саме формулюванням «як заставити себе почати займатися спортом?» в корені є неправильним. Людина, яка любить та поважає своє тіло ніколи ні до чого себе не заставлятиме. Спробуйте змістити акцент, тобто підійти до питання з позиції: я люблю себе, своє тіло, тому я хочу доглядати за ним.

Успіху вам!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас