Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як відсвяткувати Масляну разом з дітьми

Як відсвяткувати Масляну разом з дітьми
 

Масляна – одне з найстаріших слов'янських свят, яке не просто дожило до наших часів, але і з задоволенням святкується в кожній родині. Масляну люблять всі, і не тільки за сонячні смачні млинці, а й за її особливу атмосферу свята і велику кількість розваг. Слов'яни святкували Масляну з розмахом – це була одна з найяскравіших і незабутніх подій у році. Сучасних дітей, як, втім, і батьків, горою млинців не здивуєш, рівно, як і традиційним застіллям.



То ж як весело з дітьми відсвяткувати Масляну?

Для початку дітям потрібно розповісти про те, що це за свято, як його святкують і, звичайно, про головні символи Масляної. Розкажіть про те, що це свято має багатовікову історію, що таким чином древні слов'яни проводжали зиму і зустрічали весну. Якщо дітям шкільного віку або дошкільнятам можна розповісти і так, то найменшим можна почитати казки про Масляну, наприклад «Сонце і млинці», «Крилатий, волохатий та маслений», «Солом'яна Масляна» і «Як весна зиму поборола». Це все можна почитати і обговорити напередодні, а що робити в саме свято?

Звичайно ж, пекти млинці! Заняття це нескладне, і дитина з задоволенням допоможе вам на кухні. Тим більше що млинці можуть бути такими різними – солодкими і солоними, круглими і ажурними, з начинкою з сиру, м'яса, грибів, творогу, фруктів, нутели і згущеного молока. Останні варіанти особливо подобаються всім дітям.

Існує така традиція – на першому спеченому на Масляну млинці гадати про те, що принесе наступний рік. Навіть якщо ви несерйозно ставитеся до ворожіння, розкажіть про цю традицію малюкові, нехай спробує спекти свій перший млинець, і нехай трохи попрацює його багата уява.

А ще Масляна – це відмінний привід вивчити пару-трійку прислів'їв, які допоможуть збагатити мову дитини.

Що робити, коли млинці готові?

Звичайно ж, пригощати всіх! Відвідайте бабусь, хрещених і друзів, адже Масляна – це відмінний привід для походу в гості. Нехай ваше чадо спече кожному по млинчику – такий подарунок неодмінно порадує родичів і друзів.

Виготовте Марену – традиційну ляльку, яка символізує зиму. Для цього замість соломи візьміть мішечок і набийте старими клаптями. Нарядіть ляльку разом з дитиною і поставте на стіл, поклавши перед нею головне пригощання – млинці.

А ви знали, що наші предки вірили в те, що чим веселіше відсвяткуєш Масляну, тим вдалішим буде рік? Тому ні в якому разі не пропустіть Масляні гуляння. Сьогодні практично кожен парк намагається придумати цікаву розважальну програму як для дітей, так і для дорослих. Зліпити сніговика або покататися на санчатах з гірки погода навряд чи дозволить, та насолодитися веселою атмосферою ярмарку, ще разок наїстися млинців, покататися верхи на конях і взяти участь в різних конкурсах точно вийде.

І наостанок – запросіть гостей до себе. Почастуйте всіх смачними млинцями, спеченими разом з дитиною, поставте театральну сценку для гостей разом з чадом і просто від душі попросіть у всіх прощення і насолодіться теплою атмосферою свята в колі найближчих і рідних людей.

Щасливої Масляної!

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас