Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Деякі міфи про лікування антибіотиками

Деякі міфи про лікування антибіотиками
 

Тема прийому антибіотиків, нажаль, ніколи не втрачає своєї актуальності. І хоч приймати такі препарати доводилось, мабуть, кожному і не один раз, за статистикою, антибіотики застосовують (і призначають, до речі, теж) неправильно в майже половині випадків. У нас склались певні стереотипні уявлення про антибактеріальну терапію, такі-собі міфи, які хотілося б розвіяти. Існують і не дуже відомі, але важливі правила прийому антибіотиків. Про все це у нашій статті.



Курс прийому антибіотиків становить 10-14 днів?

Так вважає більшість з нас, адже цю фразу ми не раз чули. Проте, вона не зовсім коректна, а є, швидше, деяким узагальненням. Адже антибактеріальне лікування триває до повного зникнення симптомів хвороби, яку, власне, лікують. Інколи для досягнення ефекту достатньо навіть одноразово прийняти препарат. Твердження про загальний курс лікування 10-14 днів, який є універсальним для всіх пацієнтів і всіх випадків - помилкове і не має під собою логічного підґрунтя.

Антибіотики пригнічують імунітет?

Останні дослідження науковців довели, що застарілим і перебільшеним є уявлення про токсичну і пригнічувальну дію антибіотиків на імунітет. Старі антимікробні засоби справді мали такі негативні наслідки, але сучасні ліки, які мають пригнічувальну дію на імунну систему, вибраковують ще на стадії доклінічних досліджень. При цьому деякі антибіотики, наприклад, макроліди, не лише не послаблюють, а навіть стимулюють імунну систему.

Дисбактеріоз – наслідок лікування антибіотиками?

Фахівці зазначають, що найчастіше зміна складу кишкової мікрофлори, спричинена антимікробними засобами, клінічно не виявляється, не потребує спеціальної корекції і минає сама по собі. Якщо ж прийом препарату супроводжується побічними ефектами, наприклад діареєю, це свідчення того, що препарати краще змінити.

Коли вживаємо антибіотики – не можна споживати алкоголь?

Дане твердження є абсолютно справедливим, проте воно далеко не повне. Така несумісність стосується не лише прийому антибактеріальних препаратів, а й бета-адреноблокаторів (наприклад анаприліну). Також, вживати алкоголь не можна під час протидіабетичного курсу та ін’єкцій інсуліну (така «гримуча» суміш може призвести до діабетичної коми).

Разом з деякими видами антибіотиків (наприклад пеніциліну і тетрацикліну) не можна приймати і молоко, адже воно інактивує дію цих ліків.

А чи знали ви, що грейпфрут також слід обережно вживати під час антибактеріального лікування. У поєднанні з антибіотиками групи еритроміцинів, грейпфрут може давати посилену дію, тобто створювати ефект передозування.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас