Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитяче шампанське: подумайте ще раз перед тим, як купувати

Дитяче шампанське: подумайте ще раз перед тим, як купувати
 

Останніми роками на полицях магазинів досить часто можна побачити такий диво-напій як «дитяче» шампанське. Що воно таке - газована вода? Просто маркетинговий хід, який спрацьовує безвідмовно, діти просять батьків купити їм таке шампанське, адже воно смачне, яскраве, а ще – це так цікаво – мати своє шампанське, як і дорослі. Барвиста етикетка не залишає шансів опиратися: на ній герої мультфільмів, дитячі кумири. Але що в середині?..



Якщо ви прочитаєте склад «дитячого» шампанського – будете вельми здивовані. Перші в списку, звісно, вода, цукор (його там дуже багато), діоксин вуглецю, ароматизатори – куди без них? А далі – гірше, у складі такого продукту ви побачите штучні барвники з дивними, невідомими назвами (до речі, на етикетці виробник часто зазначає, що цей напій містить барвники, які можуть мати шкідливий вплив на активність та увагу дітей!).

Тут і понсо (Е124, барвник синтетичного походження, має яскраво-червоне забарвлення), тартразин (Е102, має синтетичне походження, створює оранжево-жовтий колір), «сонячний захід» (Е110, є сульфінованою версією небезпечного барвника Судан I, який є канцерогеном, дає жовте забарвлення), «патентований синій» (E 131 - азобарвник синтетичного походження, що має темний блакитно-фіолетовий колір, отримується шляхом синтезування з кам'яновугільної смоли) - як вам такі інгредієнти «дитячого» напою?

Більшість барвників, які є у складі цього справді небезпечного напою – заборонені у всіх цивілізованих країнах: США, країнах Європи, Австралії, Норвегії, Японії, Канаді. Вони можуть викликати алергічні реакції, складні шлункові розлади, напади астми, анафілаксію, мігрені, у дітей – зміни в поведінці: гіперактивність, дратівливість, розсіяність, може навіть порушуватися сон. Часто в таких загадкових «дитячих» напоях можна зустріти і канцерогенні речовини, які здатні спричиняти онкологічні новоутворення!

Тож чи можна називати цей напій «дитячим»? Швидше це набір отрут, який подається у привабливій обгортці, а ми, батьки, через свою неуважність та байдужість дозволяємо творцям таких напоїв псувати здоров’я нашим дітям і ще й на цьому заробляти. Задумаймось, чи не краще запропонувати дитині домашнього компоту, чаю, або просто чистої води? Виховуйте культуру харчування своїх чад змалечку, не піддавайтесь яскравій рекламі і не дозволяйте піддаватись їй своїм дітям, адже в майбутньому це може зіграти з вами злий жарт.

Будьте пильними. Думайте.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас