Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Шипшина – лікар. Як правильно готувати і вживати шипшиновий чай?

Шипшина – лікар. Як правильно готувати і вживати шипшиновий чай?
 

Багато з нас люблять шипшину за її цілющі властивості і активно використовують плоди взимку та у перехідні весняний та осінній періоди для профілактики застуди і грипу. Адже шипшина – рекордсмен за вмістом вітаміну С. Та чи відомо вам, що неправильно готуючи шипшиновий настій, ви позбавляєте його всіх корисних властивостей? Тож, власне, про правила приготування і вживання цілющих плодів сьогодні поговоримо.

Готуємо шипшиновий чай правильно

Перед тим, як приготувати лікувальний та запашний чай із шипшини, зверніть увагу на самі плоди: здорові, спілі, правильно висушені ягоди повинні мати червоне (червоно-коричневе) забарвлення. Якщо вони надто темні – це може свідчити про те, що їх пересушили, або сушили ще вологими. Тоді і чай вийде не таким корисним.

Найбільш поширеним способом приготування шипшинового чаю є такий-собі «експрес-метод»: ягоди заливають окропом, накривають та настоюють кілька хвилин (в середньому – 5-10 хвилин). Цього часу замало для досягнення максимальної вітамінності напою, усі поживні речовини просто не встигають «перейти» у напій. Надто тривале настоювання у термосі при високих температурах теж руйнує вітаміни, сприяє їх швидшому окисленню.

Тож правильно готувати шипшиновий чай потрібно так: варіть ягоди на маленькому вогні протягом 15 хвилин (щільно накривши кришкою), або ж варіть чай на водяній бані протягом півгодини. Після цього трохи настоюйте відвар (доки він не охолоне до комфортної для пиття температури). Так окислення корисних речовин буде мінімальним.

Якщо вам подобається готувати настій у термосі і мати на ранок вітамінний напій, заливайте ягоди водою із температурою приблизно 60°С (на ранок якраз буде настій комфортної температури).

Найчастіше шипшиновий чай готують із цілих плодів. Але в насінні шипшини теж багато корисного (вітаміни Е, А, вітаміни групи В). Тож якщо ви хочете отримати від такого напою максимум користі – заварюйте подрібнені ягоди шипшини. Проте і тут є свої нюанси. Адже дані вітаміни погано розчиняються у гарячій воді. Тож бажаючи отримати найбільше користі від цілющої шипшини – приготуйте олійний екстракт: подрібніть плоди і насіння та залийте будь-якою олією – отримаєте шипшинову олію, яку можна використовувати як внутрішньо так і зовнішньо.

Шипшиновий чай не варто цукрувати, якщо ви бажаєте зберегти максимум користі напою, адже цукор – окислювач для вітамінів.

Як пити шипшиновий чай для отримання максимальної користі?

Найкраще вживати вітамінний напій до прийому їжі (якщо відсутні проблеми з травленням, виразкова хвороба, гастрит). Адже якщо пити такий чай після прийому їжі – він окислюватиметься в шлунку, поки відбуватиметься процес травлення. Тож ви знову можете втратити цілющі вітаміни.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас