Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиваючі ігри та заняття для дітей з пластиліном

Розвиваючі ігри та заняття для дітей з пластиліном
 

Всі ми знаємо, наскільки діткам подобається грати з пластиліном. Але крім веселощів, чим він може бути ще корисний? Заняття з пластиліном дійсно можуть принести величезну користь дитині, стимулюючи її розвиток. Про те, як розвивати малюка за допомогою пластиліну і підручних засобів, ми розповімо далі.

Розвиваємо уяву та творчість

З використанням інших матеріалів для гри пластилін стає прекрасною основою для ігор на уяву – в очах дитини він може стати чим завгодно! Використовуючи маленькі свічки для торту і різні кондитерські формочки, ви можете пограти в день народження. Мушлі і скляні інтер'єрні камінці перенесуть малюка в світ морських мешканців.

Використовуючи рис і макарони, листочки і спеції, намистинки і одноразовий посуд ви можете відкрити своє кафе або кондитерську. Для того щоб в кондитерську було грати веселіше, ви можете підмішати в різні кольори пластиліну різні ефірні олії або спеції: корицю, ваніль, какао, імбир, коріандр. Можна використовувати і блисітки.

З допоміжними матеріалами або ж без них можна легко зліпити і найрізноманітніший транспорт - потяги, гвинтокрили, байки і човники - на сторінці https://pustunchik.ua/treasure/tools/podelki-iz-plastilina/vyroby-z-plastylinu ви знайдете покрокові інструкції з їх виготовлення. Як бачите, можливості безмежні, якщо підключити фантазію!

Розвиваємо дрібну моторику

Пластичні властивості пластиліну роблять гру з ним цікавою, захоплюючою і різноманітною, в той же час, зміцнюючи м'язи та сухожилля маленьких дитячих ручок. Такі ігри допоможуть підготувати руку дитини до письма і роботи з ножицями – настільки необхідним навичкам в майбутньому.

Будь-яка гра з пластиліном зміцнює і розвиває ручки малюка. Він може місити його, стискати, катати, різати, сплющувати, рвати, проколювати, вставляючи різні предмети – все це не тільки весело, але і дуже корисно... Вставляти і витягувати предмети з грудочки пластиліну – корисне заняття для зміцнення м'язів рук і розвитку координації.

У грі з пластиліном можна використовувати найрізноманітніші підручні матеріали: дерев'яні літери, ґудзики, мушлі, рис (для більшого інтересу його можна забарвити в різні кольори), великі макарони (також можна купити або зробити їх кольоровими), фігурні макаронні вироби, великі намистини, камінчики і т.д. Така різноманітність додаткових матеріалів зробить гру ще більш цікавою і захоплюючою, з необмеженими можливостями. Розкладіть їх в окремі коробочки і придумуйте нові і нові ігри!

Підключивши до гри предмети, зібрані на природі, ви допоможете маляті розвивати його дотик і пізнавати навколишній світ. Це можуть бути пір'я, листя, квіти і трави, шишки, жолуді, каштани, кора, гілочки і т.д. Але і це ще не повний перелік додаткових матеріалів, за допомогою яких можна створювати цілі ігрові набори з пластиліном і набори для творчості.

Також ви можете використовувати: маленькі пластикові та резинові іграшки, трубочки-соломки, маленьку качалку, пластикові ножиці і ножі, одноразові столові прилади і посуд, формочки під кекси, форми для вирізання печива, штучне пір'я, лотки від яєць і шоколадних цукерок, іграшковий транспорт, тканину і стрічки, сірники, шпажки і зубочистки і багато іншого.

Навчаємося з пластиліном

Якщо ви зараз вивчаєте букви або цифри, пластилін допоможе вам зміцнити знання і отримати нові в процесі гри. Ви можете ліпити букви і цифри, писати на ньому, рахувати його шматочки, порівнювати їх за довжиною або вагою, сортувати за формою або кольором і т.д. Придумати таких навчальних і розвиваючих ігор також можна безліч.

Вчимося виражати емоції

Будь-яка доросла людина погодиться з тим, що розминання і комкання в руках пластиліну заспокоює і знімає стрес. У діток бувають проблеми з вираженням емоцій і їх надлишком. Щоб впоратися з цим, просто дайте малюкові пластилін, і нехай він грає ним, поки говорить або співає. А щоб допомогти чаду швидше заспокоїтися, ви можете доповнити це заняття ароматерапією, підмісивши одну з заспокійливих і розслаблюючих ефірних олій в грудочку пластиліну.

Пластилін – не просто цікава іграшка, а й прекрасний розвиваючий інструмент для дитини. Не нехтуйте такими заняттями, знаходьте нові і нові способи залучити малечу до гри, адже пластилін дійсно незамінний і здатний принести величезну користь вашому чаду!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас