Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Два рецепти запашних пасочок до Великодня

Два рецепти запашних пасочок до Великодня
 

Наближаються Великодні свята і ми вже традиційно підготували для вас кілька смачних і, водночас, простих рецептів до святкового столу. Основна страва світлого свята – паска, історія якої сягає давніх-давен. Паска – великодній обрядовий хліб, який є символом незримої присутності Воскреслого Спасителя.



Рецептів пасок існує справді безліч. Сьогодні ми пропонуємо вам доволі оригінальні варіанти, спробуйте!

Коньячна паска

3 жовтки

250 мл молока
25г свіжих пресованих дріжджів
120 г цукру
20 г ванільного цукру
100 г вершкового масла
500 г борошна
1 ст. л. цедри лимона
2 ст. л. коньяку
сіль (на кінчик ножа)
олія

Молоко злегка розігріти, розчинити в теплому молоці 1 ст. л. цукру та дріжджі і відставити на 15 хвилин. Жовтки розтерти з цукром та ванільним цукром. Борошно просіяти два рази, додати сіль. До молока з дріжджами додати решту теплого молока, а також розтерті жовтки, коньяк і цедру лимона. Після цього поступово додати просіяне борошно невеликими порціями, постійно помішуючи. Замішати тісто (вимішувати потрібно ретельно, протягом 15-20 хвилин). На сам кінець вмішати розтоплене (і охолоджене до кімнатної температури) масло. Посудину з тістом прикрити чистим полотняним рушничком, поставити в тепле місце на 1 годину, після цього знову легко перемішати і поставити під рушник ще на 1 годину.

Форми для випікання змастити вершковим маслом, кожну форму заповнити тістом на 1/3 її висоти. Знову залишити підростати в теплому місці на 45 хвилин. Перед випіканням, змастити паски збитим яйцем і пекти 45 хвилин при температурі 170°С. Після того, як паски тільки витягнули з духовки, якийсь час не варто виймати їх з форми, а потім (через 10 хвилин) вийняти і залишити до повного остигання.

Паска із халвою

3 жовтки
150 мл молока
1 яйце
100 мл вершків (33%)
500 г борошна
120 г цукру
100 г вершкового масла
30 г свіжих пресованих дріжджів
20 г ванільного цукру
100 г халви
цедра 1 апельсина
сіль (дрібка)

Дріжджі розвести у теплих вершках та 1 ст. л. цукру, залишити на 30 хвилин в теплому місці. Змішати яйце, жовтки, молоко та цукор, натерти цедру апельсина і теж додати до суміші – все додати до дріжджів. Халву розкришити і теж поступово додати в тісто. Тепер поступово вмішати двічі просіяне борошно. Тісто вимішувати ретельно. Наприкінці додати розтоплене та охолоджене до кімнатної температури масло, ще раз вимісити та залишити тісто під полотняним рушничком на 2 години у теплому місці. Після цього знову вимісити тісто та розкласти його у змащені маслом формочки ( на 1/3 висоти). Знову залишити в теплому місці на 1 годину. Перед випіканням змастити збитим яйцем.

Випікати у розігрітій до 180°С духовці протягом 35-40 хвилин.
Смачних та веселих вам свят!
Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас