Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Традиції чистого четверга

Традиції чистого четверга
 

Ось і підходить до завершення Великий піст, який готує наші душі до одного з найбільших християнських свят – Великодня. Останній тиждень перед світлим святом називають Страсним, в цей час згадують про останні дні життя Христа.



Здавна останній тиждень перед Великоднем був наповнений приготуваннями: люди очищали не лише свою душу, а й прибирали оселі. Центральним днем очищення вважався саме четвер, названий Чистим. Адже цього дня наші предки ще вдосвіта прокидалися та починали останні передсвяткові приготування. Після четверга (аж до Пасхи) вже не прийнято було займатись прибиранням чи іншою важкою роботою.

Традиція вмиватися до схід сонця

Наші предки говорили, що в Чистий четвер ворон до схід сонця носить своїх дітей до річки купати. Вважалося, що хто випередить ворона та скупається як найраніше – буде весь рік здоровим. Віра в те, що в цей день можна очиститися від хвороб та різного зла існувала здавна, саме тому четвер перед Великоднем назвали Чистим. Особливо чекали світанку цього четверга люди, які хворіли, адже мали надію на порятунок та звільнення від страждань. Вода цього дня, як вважали наші предки, мала особливу силу.

Чистий четвер – день стриманості і тиші

Ввечері четверга в церкві відправляється особлива служба – Страсті, на якій священик зачитує 12 уривків з Євангелії про останні дні та хвилини життя Ісуса, завершує їх уривок, що розповідає про його смерть. Тож люди цього дня намагалися зберігати урочисту тишу, уникали гучних розмов, жартів, взагалі намагалися менше розмовляти, проводячи цей особливий день в роздумах.

«Страсна» свічка

Повертаючись з церкви у чистий четвер, люди несли в руках запалені свічки. Всі намагались донести полум’я, аби воно дорогою не погасло, адже вірили, що воно здатне очистити оселю від нечистої сили, зла. Вдома господар дому обходив оселю та подвір’я з цією свічкою, яку називали «страсною». Її також запалювали в час, коли жителям дому загрожувала небезпека, огортав страх: під час сильної негоди (тому цю свічку ще називали «громицею», адже вірили, що вона збереже дім від блискавки). Ще її запалювали, коли в домі хтось з членів сильно захворів, давали її в руки вмираючому.

Піст аж до Великодня

Деякі люди, які відчувають у собі духовні та фізичні сили для дотримання строгого посту, приймали рішення від Чистого четверга і до Великодня повністю відмовлялися від споживання будь-якої їжі. Складаючи таку жертву, кожен мав свій намір: за здоров’я, добру долю чи сімейне щастя.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас